Аграрний тиждень. Україна
» » » А як у них, в Німеччині?
» » » А як у них, в Німеччині?

    А як у них, в Німеччині?


    Регіональні об’єднання або центри на рівні Федеральної Землі утворюють свої союзи, асоціації, а ті, в свою чергу, поряд з іншими – федеральні, міжнародні союзи та об’єднання. В харчовій і переробній промисловості функціонує 5900 підприємств, де зайнято понад 519 тис. працівників.

    Представництво інтересів підприємств здійснює Федеральне об’єднання німецької харчової промисловості, Союз із правових і наукових питань у сфері продовольства, Робоче об’єднання з питань харчування та споживання, галузеві асоціації харчової і переробної промисловості тощо.
    Основною функцією Федерального об’єднання німецької харчової промисловості є економічна політика, політика на захист прав споживача, економічна, зовнішньо-економічна політика, ярмарки, логістика, робота з громадськістю.
    Союз із правових і наукових питань у сфері продовольства є головним об’єднанням усієї індустрії продовольчих товарів. Членами його є 90 асоціацій, 270 підприємств, понад 160 окремих членів із таких галузей як сільське господарство, харчова промисловість, торгівля продовольчими товарами, ресторанний бізнес, суміжні галузі (наприклад, пакувальна), приватні дослідні лабораторії.
    Діяльність союзу, що представляє інтереси молочної промисловості, має давні традиції. В 1912 році піонери німецької промисловості з виробництва сухого молока об’єднали свої зусилля й утворили Союз німецьких виробників сухого молока. Його мета була вкрай прагматична: союз бажав консолідувати свої зусилля по протистоянню іноземній конкуренції шляхом встановлення протекціоністського мита й прийняття угоди по обмеженню обсягів виробництва і ціни.

    А як у них, в Німеччині?

    В часи Першої світової війни було побудовано цілий ряд підприємств з виробництва сухого молока, які зробили значний внесок в продовольче забезпечення населення регіонів Рейн-Вестфалія. В еру “третього рейху” союз був тимчасово розформований. Однак 31 травня 1949 року в Об’єднаній економічній зоні був вже зареєстрований як Союз молочної індустрії.
    Наступні десятиріччя були ознаменовані різноманітними зливаннями і співробітництвом з іншими об’єднаннями. В 1974 році відбулося злиття з таким же чином утвореним Союзом виробників твердого і плавленого сиру. В 1988 році Експортний Союз по молочним продуктам, куди входили торгові компанії, приєднався до Союзу молочної індустрії. Сьогодні він представляє собою відділ Союзу по зовнішній торгівлі.
    В 1993 році відбулося об’єднання з Союзом молочної індустрії Східної Німеччини. Це сталося після того, як цілий ряд підприємств Східної Німеччини став запрошувати на роботу управлінські кадри із Західної Німеччини. Через три роки відбулося об’єднання з Федеральним Союзом операторів молочного ринку. За 5 років до цього ця організація підписала угоду про співробітництво з Союзом молочної індустрії. Метою угоди було встановлення тісного і продуктивного співробітництва. В 2005 році до Союзу приєднався Союз приватних виробників молочних продуктів.
    Як і сама молочна промисловість, так і Союз молочної індустрії погоджує свої дії зі структурними змінами, що відбуваються на молочному ринку Європи і світу. Однак основна мета і завдання союзу не змінилися. Нині союз представляє інтереси майже 100 компаній – приватних, кооперативних і мультинаціональних. Члени союзу переробляють до 95% всіх поставок молока на молокопереробні підприємства, а це – 26 млн. тонн молока в рік. Всього молокопереробна промисловість має обіг в 20 млрд. євро, що є найвищим в усій харчовій і переробній промисловості.
    Таким чином, об’єднання представляють інтереси своїх членів на всіх рівнях, інформують їх по проблемам, що виникають, шляхам їх вирішення, організовують обмін економічними, технічними і законодавчими знаннями, підтримують в питаннях якості, гігієни, експорту.
    Фінансування об’єднань здійснюється виключно за рахунок членських внесків, як правило, в залежності від обігу. Наприклад, в об’єднаннях молочної галузі внесок складає 0,15 євроцентів за 1 літр молока від річного обсягу виробництва.
    Під час нашого візиту до Німеччини відбулись зустрічі в Міністерстві сільського і лісового господарства Баварії з радниками міністерства М. Шуслером, Х. Ханом, М. Путцем, в ході яких був обговорений стан сільського господарства, зокрема, молочної галузі Німеччини, в тому числі Землі Баварія.
    Делегація відвідала Молочний дім в місті Кемптен, де знаходиться лабораторний і сервісний центр MUVA, Центр навчання, дослідження, підвищення кваліфікації в молочній промисловості, інші організації, пов’язані з молочною галуззю.
    Центр MUVA має 120-річний досвід роботи, пропонує різноманітні послуги, основною з яких є аналіз якості молочних продуктів, дослідження стану навколишнього середовища, а також надає відповідні консультації і організовує навчання. В MUVA задіяні фахівці з харчової хімії, технології харчових продуктів, мікробіології, ветеринарії, біології навколишнього середовища. Центр проводить для спеціалістів молочної, харчової та пакувальної промисловості семінари й індивідуальне навчання. Програми орієнтовані на практиків і спеціалістів виробничих компаній, особливо на тих, хто працює у сфері управління якістю, в лабораторіях на виробництві, в галузі гігієни, сертифікації, законодавства, науково-дослідних робіт.
    В Центрі навчання, досліджень і підвищення кваліфікації в молочній промисловості є технічна школа з 2-річним терміном навчання і технікум з 9-місячним терміном навчання. Центр оснащений міні-обладнанням для виробництва масла, сиру, йогуртів. В технічній школі, як правило, навчається молодь, яка отримує спеціальності маслороба, сиророба та інші. В технікумі підвищують кваліфікацію спеціалісти молокопереробних підприємств, які отримують знання по останнім досягненням технологій, особливо у виробництві сирів, адже Баварія надто орієнтована на експорт сирів, тому фахівці повинні відповідати вимогам висококонкурентного ринку.
    Поряд з Молочним домом розташована Державна дослідна станція по пасовищам і кормам, яка є найбільшою в Німеччині. Щорічно нею проводиться 20-25 досліджень, зокрема: вплив різноманітних добрив на траву, частота і кількість внесення добрив, змішування різного насіння трави, періодичність скошення. Під такі дослідження станція має 80 га землі. Крім того, на дільниці з різними сортами трав вигонюють корів і аналізують, яку траву вони краще споживають і яким є її вплив на якість молока.
    Крім того, на базі станції підвищують свою кваліфікацію фахівці, які після здачі відповідних іспитів можуть отримати диплом майстра. Це дає право майстру потім брати собі учнів у господарство.
    Відвідали ми і фірму “Хьорман” (м. Бухлое), яка протягом 45 років працює в сфері проектування і будівництва тваринницьких ферм “під ключ” із власно виготовлених матеріалів. Чисельність працюючих – 280 осіб. Будівництво корівника в розрахунку на одне скотомісце обходиться близько 4000 євро.
    А ще, на прохання делегації, нам показали аукціон з продажу телят, биків і корів, який проводиться в м. Кемптен кожні два тижні.

    Микола Бутенко,
    віце-президент
    Спілки молочних підприємств України





    Схожі новини
  • Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Шанси молочної промисловості України для збільшення товарообігу
  • Молочна галузь України має хороші перспективи
  • А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

А як у них, в Німеччині?


Регіональні об’єднання або центри на рівні Федеральної Землі утворюють свої союзи, асоціації, а ті, в свою чергу, поряд з іншими – федеральні, міжнародні союзи та об’єднання. В харчовій і переробній промисловості функціонує 5900 підприємств, де зайнято понад 519 тис. працівників.

Представництво інтересів підприємств здійснює Федеральне об’єднання німецької харчової промисловості, Союз із правових і наукових питань у сфері продовольства, Робоче об’єднання з питань харчування та споживання, галузеві асоціації харчової і переробної промисловості тощо.
Основною функцією Федерального об’єднання німецької харчової промисловості є економічна політика, політика на захист прав споживача, економічна, зовнішньо-економічна політика, ярмарки, логістика, робота з громадськістю.
Союз із правових і наукових питань у сфері продовольства є головним об’єднанням усієї індустрії продовольчих товарів. Членами його є 90 асоціацій, 270 підприємств, понад 160 окремих членів із таких галузей як сільське господарство, харчова промисловість, торгівля продовольчими товарами, ресторанний бізнес, суміжні галузі (наприклад, пакувальна), приватні дослідні лабораторії.
Діяльність союзу, що представляє інтереси молочної промисловості, має давні традиції. В 1912 році піонери німецької промисловості з виробництва сухого молока об’єднали свої зусилля й утворили Союз німецьких виробників сухого молока. Його мета була вкрай прагматична: союз бажав консолідувати свої зусилля по протистоянню іноземній конкуренції шляхом встановлення протекціоністського мита й прийняття угоди по обмеженню обсягів виробництва і ціни.

А як у них, в Німеччині?

В часи Першої світової війни було побудовано цілий ряд підприємств з виробництва сухого молока, які зробили значний внесок в продовольче забезпечення населення регіонів Рейн-Вестфалія. В еру “третього рейху” союз був тимчасово розформований. Однак 31 травня 1949 року в Об’єднаній економічній зоні був вже зареєстрований як Союз молочної індустрії.
Наступні десятиріччя були ознаменовані різноманітними зливаннями і співробітництвом з іншими об’єднаннями. В 1974 році відбулося злиття з таким же чином утвореним Союзом виробників твердого і плавленого сиру. В 1988 році Експортний Союз по молочним продуктам, куди входили торгові компанії, приєднався до Союзу молочної індустрії. Сьогодні він представляє собою відділ Союзу по зовнішній торгівлі.
В 1993 році відбулося об’єднання з Союзом молочної індустрії Східної Німеччини. Це сталося після того, як цілий ряд підприємств Східної Німеччини став запрошувати на роботу управлінські кадри із Західної Німеччини. Через три роки відбулося об’єднання з Федеральним Союзом операторів молочного ринку. За 5 років до цього ця організація підписала угоду про співробітництво з Союзом молочної індустрії. Метою угоди було встановлення тісного і продуктивного співробітництва. В 2005 році до Союзу приєднався Союз приватних виробників молочних продуктів.
Як і сама молочна промисловість, так і Союз молочної індустрії погоджує свої дії зі структурними змінами, що відбуваються на молочному ринку Європи і світу. Однак основна мета і завдання союзу не змінилися. Нині союз представляє інтереси майже 100 компаній – приватних, кооперативних і мультинаціональних. Члени союзу переробляють до 95% всіх поставок молока на молокопереробні підприємства, а це – 26 млн. тонн молока в рік. Всього молокопереробна промисловість має обіг в 20 млрд. євро, що є найвищим в усій харчовій і переробній промисловості.
Таким чином, об’єднання представляють інтереси своїх членів на всіх рівнях, інформують їх по проблемам, що виникають, шляхам їх вирішення, організовують обмін економічними, технічними і законодавчими знаннями, підтримують в питаннях якості, гігієни, експорту.
Фінансування об’єднань здійснюється виключно за рахунок членських внесків, як правило, в залежності від обігу. Наприклад, в об’єднаннях молочної галузі внесок складає 0,15 євроцентів за 1 літр молока від річного обсягу виробництва.
Під час нашого візиту до Німеччини відбулись зустрічі в Міністерстві сільського і лісового господарства Баварії з радниками міністерства М. Шуслером, Х. Ханом, М. Путцем, в ході яких був обговорений стан сільського господарства, зокрема, молочної галузі Німеччини, в тому числі Землі Баварія.
Делегація відвідала Молочний дім в місті Кемптен, де знаходиться лабораторний і сервісний центр MUVA, Центр навчання, дослідження, підвищення кваліфікації в молочній промисловості, інші організації, пов’язані з молочною галуззю.
Центр MUVA має 120-річний досвід роботи, пропонує різноманітні послуги, основною з яких є аналіз якості молочних продуктів, дослідження стану навколишнього середовища, а також надає відповідні консультації і організовує навчання. В MUVA задіяні фахівці з харчової хімії, технології харчових продуктів, мікробіології, ветеринарії, біології навколишнього середовища. Центр проводить для спеціалістів молочної, харчової та пакувальної промисловості семінари й індивідуальне навчання. Програми орієнтовані на практиків і спеціалістів виробничих компаній, особливо на тих, хто працює у сфері управління якістю, в лабораторіях на виробництві, в галузі гігієни, сертифікації, законодавства, науково-дослідних робіт.
В Центрі навчання, досліджень і підвищення кваліфікації в молочній промисловості є технічна школа з 2-річним терміном навчання і технікум з 9-місячним терміном навчання. Центр оснащений міні-обладнанням для виробництва масла, сиру, йогуртів. В технічній школі, як правило, навчається молодь, яка отримує спеціальності маслороба, сиророба та інші. В технікумі підвищують кваліфікацію спеціалісти молокопереробних підприємств, які отримують знання по останнім досягненням технологій, особливо у виробництві сирів, адже Баварія надто орієнтована на експорт сирів, тому фахівці повинні відповідати вимогам висококонкурентного ринку.
Поряд з Молочним домом розташована Державна дослідна станція по пасовищам і кормам, яка є найбільшою в Німеччині. Щорічно нею проводиться 20-25 досліджень, зокрема: вплив різноманітних добрив на траву, частота і кількість внесення добрив, змішування різного насіння трави, періодичність скошення. Під такі дослідження станція має 80 га землі. Крім того, на дільниці з різними сортами трав вигонюють корів і аналізують, яку траву вони краще споживають і яким є її вплив на якість молока.
Крім того, на базі станції підвищують свою кваліфікацію фахівці, які після здачі відповідних іспитів можуть отримати диплом майстра. Це дає право майстру потім брати собі учнів у господарство.
Відвідали ми і фірму “Хьорман” (м. Бухлое), яка протягом 45 років працює в сфері проектування і будівництва тваринницьких ферм “під ключ” із власно виготовлених матеріалів. Чисельність працюючих – 280 осіб. Будівництво корівника в розрахунку на одне скотомісце обходиться близько 4000 євро.
А ще, на прохання делегації, нам показали аукціон з продажу телят, биків і корів, який проводиться в м. Кемптен кожні два тижні.

Микола Бутенко,
віце-президент
Спілки молочних підприємств України





Схожі новини
  • Єдино можливий шлях стабільного розвитку наукової діяльності
  • Близько 90% харчової продукції, яку споживають українці, − вітчизняного виробництва
  • Шанси молочної промисловості України для збільшення товарообігу
  • Молочна галузь України має хороші перспективи
  • А ЯК У НИХ, В НІМЕЧЧИНІ?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.