Аграрний тиждень. Україна
» » Зменшити норму внесення міндобрив
» » Зменшити норму внесення міндобрив

    Зменшити норму внесення міндобрив


    Сочевиця здатна поглинати азот і утримувати його в ґрунтах, а також служить
    родючим "будівельним блоком" для інших культур.
    Про це розповів головний науковий співробітник Одеського селекційно-
    генетичного інституту, доктор біологічних наук, професор В'ячеслав Січкар,
    пише "Пропозиція".
    За його словами, надмірне насичення посівів в Україні такими
    високоенергетичними культурами, як соняшник і ріпак, призвело до істотного
    зниження вмісту органічної речовини в ґрунті, що негативно позначається на
    його водоутримуючих здібностях.
    Найбільш дешевим шляхом поліпшення ситуації є впровадження науково-
    обґрунтованої сівозміни. Введення зернобобових у сівозміну дозволяє
    зменшити внесення мінеральних добрив і пестицидів. За вегетаційний період
    зернобобові культури пов'язують 80-150 кг азоту в діючій речовині, що
    еквівалентно внесенню 300-400 кг аміачної селітри. Якщо підрахувати
    вартість мінерального добрива, то видно, що симбіотична азотфіксація має
    економічний сенс.
    Експерт додав, що під час сівби зернобобових в ґрунті накопичується значна
    кількість різних видів корисних мікроорганізмів. За рахунок цього виходить
    органічна маса, яка поступово спрямовується на формування гумусу. У процесі
    росту коріння рослин виділяє фізіологічно активні сполуки, які
    використовуються як живильні компоненти. Вони містять вуглеводи, органічні
    кислоти, амінокислоти, пектид, вітаміни, алкалоїди.
    Крім того, сочевиця здатна витримати не лише тривалу посуху, але й
    переносити короткочасні до -5 °С заморозки в період вегетації.
    Унікальна вона і тим, що не спроможна накопичувати нітрати і радіонукліди,
    тому навіть вирощена в забруднених районах завжди є екологічно чистим
    продуктом.
    За словами Січкара, сочевицею щорічно засівають близько 1,2 млн га в Індії
    та Пакистані, Туреччині та Сирії, Китаї, Йорданії, Ірані та США. Вирощують
    її і в країнах Західної Європи. Майже 50% світових площ сочевиці
    знаходяться в Північній Америці - 60% світових експортних обсягів походять
    саме з цього регіону. Сочевиця є однією з найбільш прибуткових культур,
    поряд з нутом і ріпаком.

    //agravery.com





    Схожі новини
  • ОДНА З КРАЩИХ ЗЕРНОБОБОВИХ
  • Грунти України щорічно втрачають у середньому 500-700 кг гумусу на гектарі - експерти
  • Гумус і родючість ґрунтів
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Зменшити норму внесення міндобрив


Сочевиця здатна поглинати азот і утримувати його в ґрунтах, а також служить
родючим "будівельним блоком" для інших культур.
Про це розповів головний науковий співробітник Одеського селекційно-
генетичного інституту, доктор біологічних наук, професор В'ячеслав Січкар,
пише "Пропозиція".
За його словами, надмірне насичення посівів в Україні такими
високоенергетичними культурами, як соняшник і ріпак, призвело до істотного
зниження вмісту органічної речовини в ґрунті, що негативно позначається на
його водоутримуючих здібностях.
Найбільш дешевим шляхом поліпшення ситуації є впровадження науково-
обґрунтованої сівозміни. Введення зернобобових у сівозміну дозволяє
зменшити внесення мінеральних добрив і пестицидів. За вегетаційний період
зернобобові культури пов'язують 80-150 кг азоту в діючій речовині, що
еквівалентно внесенню 300-400 кг аміачної селітри. Якщо підрахувати
вартість мінерального добрива, то видно, що симбіотична азотфіксація має
економічний сенс.
Експерт додав, що під час сівби зернобобових в ґрунті накопичується значна
кількість різних видів корисних мікроорганізмів. За рахунок цього виходить
органічна маса, яка поступово спрямовується на формування гумусу. У процесі
росту коріння рослин виділяє фізіологічно активні сполуки, які
використовуються як живильні компоненти. Вони містять вуглеводи, органічні
кислоти, амінокислоти, пектид, вітаміни, алкалоїди.
Крім того, сочевиця здатна витримати не лише тривалу посуху, але й
переносити короткочасні до -5 °С заморозки в період вегетації.
Унікальна вона і тим, що не спроможна накопичувати нітрати і радіонукліди,
тому навіть вирощена в забруднених районах завжди є екологічно чистим
продуктом.
За словами Січкара, сочевицею щорічно засівають близько 1,2 млн га в Індії
та Пакистані, Туреччині та Сирії, Китаї, Йорданії, Ірані та США. Вирощують
її і в країнах Західної Європи. Майже 50% світових площ сочевиці
знаходяться в Північній Америці - 60% світових експортних обсягів походять
саме з цього регіону. Сочевиця є однією з найбільш прибуткових культур,
поряд з нутом і ріпаком.

//agravery.com





Схожі новини
  • ОДНА З КРАЩИХ ЗЕРНОБОБОВИХ
  • Грунти України щорічно втрачають у середньому 500-700 кг гумусу на гектарі - експерти
  • Гумус і родючість ґрунтів
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.