Результати щорічного тестування продукції від "АУВМ і ЗП"
Складно уявити собі спекотне літо без достатку прохолодного і смачного морозива. Шоколадне, пломбір або з фруктовим наповнювачем, в глазурі і без, у вафельному стаканчику, ріжку або на паличці? На якому зупинитися?
Зробити вибір і платити при цьому тільки за якісний продукт допоможуть в Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", яка спільно з підприємствами знову протестувала морозиво та заморожені напівфабрикати українських брендів.
Рішення про добровільне тестування двічі в рік в державних лабораторіях морозива і заморожених продуктів, що випускаються учасниками Асоціації, було прийнято ще в 2016 р на загальних зборах "АУВМ і ЗП". За цей час в лабораторіях "Укрметртестстандарт" і "Київоблстандартметрологія" було досліджено понад 50 зразків морозива і більше 30 зразків заморожених напівфабрикатів.
Список претендентів
У 2019 р робота в цьому напрямку була продовжена. Цього разу в торгових мережах відібрали такі зразки:
• морозиво у вафельному стаканчику "Крем-пломбір" і морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" у вафельному стаканчику (обидва ТМ "Рудь", АТ "Житомирський маслозавод");
• морозиво-пломбір у вафельному листі Laska і морозиво ескімо-пломбір "Традиції Нової Зеландії" з наповнювачем "Гранат" в кондитерській глазурі (обидва зроблені ПОГ АПВТ "Фірма Ласка");
• морозиво пломбір у білій шоколадній глазурі "Каштан" та морозиво зі смаком вишні та ванілі з наповнювачем "Вишня" в вафельному ріжку Vivat (ТОВ "Хладопром");
• морозиво-пломбір "На вершках і жовтках" в листової вафлі ТМ "Ласунка" і морозиво з комбінованим складом сировини Super puper зі смаком ванілі у вафельному стаканчику (ТОВ "Ласунка").
У тестуванні також брали участь напівфабрикати в оболонці з тіста з начинками заморожені:
• пельмені "Зі свининою" ТМ "Своя Лінія" (виготовлено на потужностях ПОГ АПВТ "Фірма Ласка").
Незмінно якісно!
Зразки були протестовані в ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів" за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками. Аналіз саме цих показників дає цілісну і об'єктивну картину даних якості досліджуваної продукції.
Цього разу експерти лабораторії підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ (таблиці 1, 2 і 3). Таким чином, можна зробити висновок, що для таких компаній як "Житомирський маслозавод", "Фірма "Ласка", "Хладопром" і "Ласунка" високу якість морозива - це не рекламний хід, а безумовна норма.
Сильний фактор впливу
Таким чином, українські виробники, в черговий раз, довели, що навіть в складних економічних реаліях і умовах тотального браку сировини, вони виробляють продукт найвищої якості.
Для споживачів, у яких акценти в харчуванні сьогодні все більше зміщуються у бік якісної та безпечної їжі, це дуже важливий фактор, що стимулює їх витрачати свої гроші.
Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти"
Таблиця 1
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Таблиця 2
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
Показники | Морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво Рудь", у вафельному стакані (АТ "Житомирський маслозавод") | Морозиво з комбінованим складом сировини "Super puper" зі смаком ванілі у вафельному стакані (ТОВ "Ласунка") | Морозиво зі смаком вишні та ванілі з наповнювачем "Вишня"у вафельному ріжку "Vivat" (ТОВ "Хладопром") | ||||
Фізико-хімічні | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | |
Масова частка жиру, % | Не менше 12,0 | 12,5 | Не менше 8,0 | 8,8 | Не менше 12,0 | 12,0 | |
Масова частка загального цукру, % | Не менше 14,0 | 15,2 | Не менше 14,0 | 14,7 | Не менше 14,0 | 16,5 | |
Масова частка сухих речовин, % | Не менше 36,0 | 36,5 | Не менше 32,0 | 33,0 | Не менше 36,0 | 36,7 | |
Штучні барвники | |||||||
Наявність штучних харчових барвників (Е 102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і нехарчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B,) | - | - | - | - | - | - | |
Фізико-хімічні показники | Напівфабрикати м'ясні січені в тістовій оболонці заморожені. Пельмені "Зі свининою" ТМ "Своя Лінія" | |
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" | ||
Вимоги НД | Результати | |
Масова частка вологи в начинці, % | Не більше 72 | 62,8 |
Масова частка жиру в начинці, % | Не більше 26,0 | 13,3 |
Масова частка солі в начинці, % | Не більше 2,0 | 1,8 |
Співідношення масової частки фаршу до маси напівфабрикату, % | Не більше 47,0 | 50,8 |
Маса одного пельменю, г | 12 ± 2,5 | 10,5 |