Асоціація українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" (АУВМ і ЗП), в рамках програми проведення добровільного контролю за якістю харчових продуктів, у жовтні-листопаді 2019 року вчергове провела в
лабораторії ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр
стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів"
дослідження морозива та заморожених продуктів вітчизняних виробників за
фізико-хімічними й органолептичними показниками.
Результати щорічного тестування замороженої продукції від АУВМ і ЗП
Сьогодні якість продукції та її безпека відіграють все більшу роль в економіці країни в цілому і окремого підприємства зокрема. Саме тому, вже четвертий рік поспіль проводиться добровільне тестування морозива та заморожених напівфабрикатів провідних вітчизняних підприємств-членів Асоціації українських виробників "Морозиво і заморожені продукти" в рамках програми контролю якості харчових продуктів. За цей час в лабораторіях "Укрметртестстандарт" і "Київоблстандартметрологія" було досліджено понад 64 зразки морозива та більше 30 зразків заморожених напівфабрикатів.
Пройшли перевірку
У поточному році Асоціація продовжувала працювати в цьому напрямку. В рамках останнього тестування в торгових мережах були відібрані наступні зразки продукції: морозиво у вафельному стаканчику "Крем-пломбір" і морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" у вафельному стаканчику (обидва ТМ "Рудь", АТ "Житомирський маслозавод"), морозиво пломбір "Здоровий ріжок" в вафельному ріжку в кондитерській глазурі та морозиво "Ласунка" з комбінованим складом сировини з вишневим джемом в кондитерській глазурі в вафельному стакані (обидва вироблені ТОВ "Ласунка"), морозиво пломбір крем-брюле 12% жиру в вафельоному стаканчику "Хрещатик" і морозиво 12% жиру з полуничним наповнювачем в вафельному ріжку Vivat King Size (ТОВ "Хладопром"), морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним наповнювачем ТМ "Розумний вибір" і морозиво з комбінованим складом сировини "Бразильський карнавал з ананасовим наповнювачем" (ПОГ АПВТ "Фірма Ласка").
Також, компанія "Ласка" представила для тестування заморожені напівфабрикати в оболонці з тіста з начинкою "Вареники українські з вишнею" ТМ Laska.
Згідно зі стандартами
Відібрані зразки були передані для дослідження в ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів". Щоб отримати цілісну та об'єктивну картину даних якості, продукцію перевіряли за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками.
Нинішнє тестування не піднесло неприємних сюрпризів і фахівці центру знову засвідчили: всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ на їх виробництво.
Слід зазначити, що нормативні документи, якими користуються вітчизняні компанії при виробництві морозива і заморожених продуктів, розроблені фахівцями Асоціації, на сьогодні відповідають потребам ринку, сприяють розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та унеможливлюють їх використання з метою введення в оману споживачів. Для покупців, які сьогодні все більше схильні вибирати якісну і безпечну їжу, цей фактор має величезне значення і стимулює їх споживати вітчизняну продукцію.
Таблиця 1
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Показники | Морозиво у вафельному стакані "Крем-пломбір" "Рудь" ТМ "Рудь" (АТ "Житомирський маслозавод") | Морозиво пломбір "Здоровий ріжок" у вафельному ріжку в кондиторській глазурі (ТОВ "Ласунка") | Морозиво-пломбір крем-брюле 12% жиру у вафельному стаканчику "Хрещатик" (ТОВ "Хладопром") | |||
Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | |
Масова частка жиру, % | не менше 15,0 | 15,5 | не менше 15,0 | 15,0 | не менше 12,0 | 12,5 |
Масова частка загального цукру, % | не менше 14,0 | 15,5 | не менше 14,0 | 15,4 | не менше 14,0 | 15,8 |
Массовая доля сухих речовин, % | не менше 39,0 | 40,1 | не менше 39,0 | 40,5 | не менше 36,0 | 37,1 |
Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з врахуванням коефіцієнтів (загальна формула), % | 95,68-104,32 | 96,23 | 95,68-104,32 | 98,34 | 95,68-104,32 | 95,76 |
Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено |
Таблиця 2
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
Показники | Морозиво з комбінованим складом сировини "100% Морозиво" у вафельному стаканчику (АТ "Житомирський маслозавод") | Морозиво "Ласунка" з комбінованим складом сировини з вишневим джемом в кондитерській глазурі у вафельному стакані (ТОВ "Ласунка") | Морозиво з комбінованим складом сировини з полуничним напов-нювачем ТМ "Розумний вибір" (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") | Морозиво з комбінованим складом сировини "Бразільський кар-навал з ананасовим наповнювачем" (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") | Морозиво 12% жиру з полуничним наповнювачем у вафельному ріжку Vivat King Size (ТОВ "Хладопром") | |||||
Фізико-хімічні | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат |
Масова частка жиру, % | Не менше 12,0 | 12,0 | Не менше 12,0 | 15,5 | Не менше 10,0 | 10.5 | Не менше 10.5 | 10,5 | Не менше 12,0 | 12,0 |
Масова частка загального цукру, % | Не менше 14,0 | 15,2 | Не менше 14,0 | 17,3 | Не менше 14,0 | 16.0 | Не менше 14,0 | 16,7 | Не менше 14,0 | 16.5 |
Масова частка сухих речовин, % | Не менше 36,0 | 36.5 | Не менше 36,0 | 44,7 | Не менше 32,0 | 34,0 | Не менше 32,0 | 34,4 | Не менше 36,0 | 36,7 |
Штучні барвники | ||||||||||
Наявність штучних харчових барвників (Е 102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і нехарчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B,) | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Таблиця 3
Результати дослідження якості заморожених напівфабрикатів
Фізико-хімічні показники | Напівфабрикати в тістовій оболонці з начинкою заморожені. Вареники "Українські з вишнею" ТМ Laska | |
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" | ||
Вимоги НД | Результати | |
Товщина тіста в місцях зарубки, мм | Не більше 3 | 1,7 |
Масова частка жиру в начинці, % | 5-25 | Не виявлено |
Масова частка солі в начинці, % | Не більше 2,0 | 0,12 |
Співідношення масової частки фаршу до маси напівфабрикату, % | Не менше 40,0 | 48,8 |
Маса одного вареника, г | Не більше 35,0 | 13,0 |