ЯКІСТЬ МОРОЗИВА ПІДТВЕРДЖЕНО
10 June, Розділ Новини, переглядів 1 886
Результати щорічного тестування продукції від АУВМ і ЗП
Якість продукції, а також її безпека мають величезне значення як для економіки країни в цілому, так і для окремо взятого підприємства. З цієї причини вже п’ятий рік поспіль провідні вітчизняні підприємства, члени Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» (АУВМ і ЗП), беруть участь в добровільному тестуванні їх морозива і напівфабрикатів в рамках програми контролю якості харчових продуктів. За цей час в лабораторіях «Укрметртестстандарт» і «Київоблстандартметрологія» було досліджено понад 70 зразків морозива і близько 40 зразків заморожених напівфабрикатів.
Таблиця 1
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Показники |
Морозиво «Крем-пломбір» у вафельному стаканчикові
(АТ «Житомирський маслозавод») | Морозиво пломбір «Стакан Великан» у вафельному стаканчикові в кондиторській глазурі (ТОВ «Ласунка») | Морозиво-пломбір 12% жиру з наповнювачем полуничним у вафельному стаканчикові (ТОВ «Хладопром») |
Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат |
Масова частка жиру, % | не менше 14,5 | 15,0 | не менше 15,0 | 15,5 | не менше 12,0 | 12,5 |
Масова частка загального цукру, % | не менше 14,0 | 14,4 | не менше 14,0 | 14,4 | не менше 14,0 | 14,7 |
Масова частка сухих речовин, % | не менше 39,0 | 39,7 | не менше 39,0 | 39,5 | не менше 36,0 | 36,7 |
Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з урахуванням коефіцієнтів (загальна формула), % | 95,68-104,32 | 97,80 | 95,68-104,32 | 96,15 | 95,68-104,32 | 100,30 |
Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру | не допускається
| не виявлено
| не допускається
| не виявлено
| не допускається
| не виявлено
|
Перевірена продукція
У поточному році Асоціацією українських виробників "Морозиво і заморожені продукти", в рамках програми добровільного контролю за якістю харчових продуктів, продовжується дослідження морозива та заморожених напівфаб-рикатів вітчизняних виробників її членів.
У квітні-травні поточного року досліджувалась заморожена продукція за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками, зразки якої були відібрані в торгових мережах і протестовані в лабораторії ДП "Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів".
Отже, у рамках останнього тестування в торгових мережах були відібрані наступні зразки продукції: морозиво «Крем-пломбір» у вафельному стаканчикові (АТ «Житомирський маслозавод»), морозиво пломбір 12% жиру з наповнювачем полуничним у вафельному стаканчикові (ТОВ «Хладопром»), морозиво пломбір «Стакан Великан» в вафельному стаканчикові з кондитерською глазур'ю (ТОВ «Ласунка»), морозиво «100% морозиво» (АТ «Житомирський маслозавод»), морозиво «Super puper» з комбінованим складом сировини з какао в вафельному стаканчикові (ТОВ «Ласунка»), морозиво з комбінованим складом сировини з наповнювачем «Згущене молоко» ТМ «Розумний Вибiр» ( ПОГ АПВТ «Фірма «Ласка»), морозиво з комбінованим складом сировини з вишневим наповнювачем ТМ «Розумний Вибiр» (ПОГ АПВТ «Фірма «Ласка») і морозиво 12% жирності фісташкове «Морозко» (ТОВ «Хладопром»).
Цього разу фірма «Ласка» була представлена в тестуванні також замороженими напівфабрикатами - пельменями «Манюням» з м'ясом індика і кролика.
Таблиця 2
Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
Показники |
Морозиво "100% Морозиво"
(АТ "Житомирський маслозавод") |
Морозиво «Super puper» з комбінованим складом сировини з какао у вафельному стакані
(ТОВ "Ласунка") | Морозиво з комбінованим складом сировини з наповнювачем «згущене молоко» ТМ "Розумний вибір" (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") | Морозиво з комбінованим складом сировини з наповнювачем вишневим
(ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") |
Морозиво 12% жирності фісташкове «Морозко»
(ТОВ "Хладопром") |
Фізико-хімічні | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат |
Масова частка жиру, % | Не менше 12,0 | 12,0 | Не менше 8,5 |
8,5
| Не менше 8,0 |
8.5 | Не менше 10.5 | 10,5 | Не менше 12,0 |
12,6 |
Масова частка загального цукру, % | Не менше 14,0 |
14,0 | Не менше 14,0 |
14,3 | Не менше 14,0 |
14,8
| Не менше 14,0 | 16,7 | Не менше 14,0 |
14,6 |
Масова частка сухих речовин, % | Не менше 35,0 |
36.4 | Не менше 32,0 |
33,1 | Не менше 32,0 |
34,4 | Не менше 32,0 | 34,4 | Не менше 36,0 |
36,6
|
|
Зразки відповідають нормам!
Традиційно відібрані зразки передали для досліджень в ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів». Щоб отримати цілісну та об'єктивну картину даних якості, продукцію перевіряли за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками.
Результати цьогорічного тестування, як і в попередні рази, порадували, адже фахівці центру знову дали висновок про те, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ.
Цей фактор відіграє важливу роль для покупців, які сьогодні дуже зважено підходять до вибору їжі і готові витрачати гроші на дійсно якісну продукцію.
Таблиця 3
Результати дослідження заморожених напівфабрикатів
Фізико-хімічні показники | Напівфабрикати заморожені. Пельмені "Манюням" з м’ясом індика і кролика
|
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка"
|
Вимоги НД | Результати |
Масова частка вологи в начинці, % | Не більше 72,0 | 71,5 |
Масова частка жиру в фарші, % | Не більше 26,0 | 7,7 |
Масова частка солі в начинці, % | Не більше 1,1 | 1,0 |
Співідношення масової частки фаршу до маси пельменю, % | Не менше 50,0 | 48,2 |
Маса одного пельменя, г | 7,0 ± 1,0 | 6,6 |
Схожі новини
Члени Асоціації українських виробників «Морозива і заморожених продуктів» перевірили на якість свою продукціюМорозиво і заморожені продукти випробували на якістьВідповідальним українським виробникам заморожених продуктів не страшні перевірки якості своєї продукції на відповідність нормам ДСТУОсвіжаюче, смачне і якісне!Незмінно якісна продукція