Результати щорічного тестування продукції від АУВМ і ЗП
Сьогодні споживачі стають все більш вимогливими до харчової продукції в плані якості та безпеки. Щоб допомогти любителям заморожених продуктів розібратися у всьому їх розмаїтті та вибрати дійсно якісні ласощі, Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» спільно з операторами ринку знову протестували морозиво і заморожені напівфабрикати українських брендів.
Перевірений асортимент
У ході останньої перевірки представники Асоціації в торгових мережах відібрали вісім зразків морозива чотирьох вітчизняних компаній, а також зразки заморожених напівфабрикатів.
Цього разу для дослідження в лабораторії були передані: морозиво Ruzka zmrzlina Fresh ТМ «Рудь» та морозиво «Пролісок» зі смаком апельсина в стаканчиках (обидва виробництва АТ «Житомирський маслозавод»), морозиво пломбір 12% жиру в кондитерській глазурі «Каштан класичний» та морозиво 12% жиру з полуничним наповнювачем «Морозко» в стаканчиках (обидва виготовлені ТОВ «Хладопром»), морозиво вершкове в вафельному стаканчику і морозиво «Ласунка» з комбінованим складом сировини з вишневим джемом з кондитерською глазур'ю в вафельному стаканчику (обидва випущені ТОВ «Ласунка»), а також торт з морозива «Роксолана» і морозиво Maxsimuse (зроблені ПОГ АПВТ «Фірма Ласка») (таблиці 1;2).
Тестування також пройшли заморожені напівфабрикати: вареники з картоплею та грибами заморожені ТМ «Ласка» (ПОГ АПВТ «Фірма Ласка») (таблиця 3).
Результат підтверджує якість
Зразки були протестовані в ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» за фізико-хімічними та органолептичними показниками.
Експерти, в черговий раз, підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ. Таким чином, можна зробити висновок, що такі компанії як «Житомирський маслозавод», «Хладопром», «Ласунка» і «Ласка» виробляють дійсно якісне морозиво.
З огляду на те, що названі вище виробники є безспірними лідерами ринку морозива в Україні - результати досліджень закономірні. При цьому слід зазначити, що їх питома вага в загальному обсязі виробництва холодного десерту становить в поточному році 86,4%.
Сильний фактор впливу
Таким чином, українські виробники знову довели, що навіть в складних економічних реаліях і умовах тотального нестачі сировини вони виробляють продукт самої високої якості. Для споживачів, у яких акценти в харчуванні сьогодні все більше зміщуються в сторону якісної та безпечної їжі, це дуже важливий фактор, який стимулює їх інвестувати свої гроші в продукцію вітчизняних компаній і, відповідно, в своє здоров'я.
Таблиця 1
Результати дослідження якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Показники | Морозиво Ruzka zmrzlina Fresh ТМ «Рудь» (АТ «Житомирський маслозавод») | Морозиво-пломбір 12% жиру в кондиторській глазурі «Каштан класичний» (ТОВ «Хладопром») | Морозиво вершкове у вафельному стаканчикові (ТОВ «Ласунка») | |||
Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | |
Масова частка жиру, % | не менше 15,0 | 15,2 | не менше 12,0 | 12,0 | не менше 8,5 | 8,5 |
Масова частка загального цукру, % | не менше 15,0 | 17,3 | не менше 14,0 | 17,3 | не менше 14,0 | 15,9 |
Масова частка сухих речовин, % | не менше 39,0 | 39,5 | не менше 36,0 | 36,4 | не менше 32,0 | 32,6 |
Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з урахуванням коефіцієнтів (загальна формула), % | 95,68-104,32 | 100,22 | 95,68-104,32 | 99,12 | 95,68-104,32 | 100,05 |
Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено |
Показники | Морозиво «Ласунка» з комбінованим складом сировини з вишневим джемом з кондиторською глазурю в вафель-ному стаканчику (ТОВ"Ласунка") | Торт з морозива «Роксолана» (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") | Морозиво Maxsimuse (ПОГ "АПВТ "Фірма Ласка") | Морозиво «Пролісок» зі смаком апельсину в стаканчиках (АТ "Житомирський маслозавод") | Морозиво 12% жирності з клубнічним наповню-вачем «Морозко» в стаканчиках (ТОВ "Хладопром") | |||||
Фізико-хімічні | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат |
Масова частка жиру, % | Не менше 12,0 | 12,5 | Не менше 12,5 | 12,5 | Не менше 13,3 | 13,3 | Не менше 3,0 | 3,0 | Не менше 12,0 | 12,0 |
Масова частка загального цукру, % | Не менше 14,0 | 21,2 | Не менше 14,1 | 16,0 | Не менше 17,5 | 17,6 | Не менше 15,5 | 18,3 | Не менше 14,0 | 16,8 |
Масова частка сухих речовин, % | Не менше 36,0 | 41,0 | Не менше 32,0 | 34,8 | Не менше 36,0 | 38,0 | Не менше 29,0 | 29,7 | Не менше 36,0 | 37,1 |
Наявність штучних харчових барвників (Е102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і не- харчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B) | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Фізико-хімічні показники | Вареники з картоплею та грибами ТМ «Ласка» | |
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" | ||
Вимоги НД | Результати | |
Масова частка вологи, % | Не більше 75,0 | 73,0 |
Масова частка жиру, % | Не більше 26,0 | 0,3 |
Масова частка солі, % | Не більше 2,0 | 1,1 |
Масової частки начинки, % | Не менше 40,0 | 52,0 |
Маса одного вареника, г | Не більше 35,0 | 12,8 |