Результати щорічного тестування продукції від АУВМ і ЗП
Споживачі з кожним днем стають все більш і більш вимогливими до харчової продукції в плані якості та безпеки. Щоб допомогти любителям заморожених продуктів розібратися у всьому їх розмаїтті і вибрати дійсно якісні, Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» спільно з операторами ринку вже вкотре протестували морозиво та заморожені напівфабрикати українських брендів.
Асортимент, що пройшов перевірку
У ході останньої перевірки представники АУВМ і ЗП в торгових мережах відібрали зразки морозива і заморожених напівфабрикатів.
Для дослідження в лабораторії були передані: морозиво пломбір «Iмпреза Три шоколада» та морозиво ескімо «Чорне печиво» (обидва виробництва АТ «Житомирський маслозавод»), морозиво пломбір 12% жиру зі смаком карамелі з наповнювачем «Варене згущене молоко» в кондитерській глазурі «Хрещатик пломбірна корівка» та морозиво три смаки: полуниця, ваніль, шоколад BRAVO 12% жиру (обидва виготовлені ТОВ «Хладопром»), морозиво пломбір у вафельному стакані та морозиво з комбінованим складом сировини «11 копiйок» зі смаком ванілі у вафельному стакані (обидва випущені ТОВ «Ласунка»), а також морозиво пломбір зі смако-ароматичним наповнювачем «Манго» та морозиво з комбінованим складом сировини зі смаком згущеного молока ТМ «Повна Чаша» (вироблені ПОГ АПВТ «Фірма Ласка»).
Тестування також пройшли вареники з сиром ТМ «Ласка» (ПОГ АПВТ «Фірма Ласка»).
Якість підтверджена
Зразки були протестовані в ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» за фізико-хімічними, органолептичними, мікробіологічними та молекулярно-генетичними показниками.
Експерти в черговий раз підтвердили, що всі протестовані зразки повністю відповідають нормам і вимогам відповідних ДСТУ. Таким чином, можна зробити висновок, що такі компанії як «Житомирський маслозавод», «Хладопром», «Ласунка» і «Ласка» виробляють дійсно якісні морозиво та заморожені напівфабрикати.
Таблиця 1. Результати дослідження якості морозива, виробленого за ДСТУ 4733:2007
Показники | Морозиво пломбір «Імпреза Три шоколади», 100 гр. (АТ «Житомирський маслозавод») | Морозиво пломбір зі смако-ароматичним наповнювачем «Манго», 500 гр. ПОГ АПВТ «Фірма Ласка» | Морозиво пломбір 12% жиру зі смаком карамелі з наповнювачем «Варене згущене молоко» в конди-терській глазурі «Хрещатик пломбірна корівка», 75 гр. (ТОВ «Хладопром») | Морозиво пломбір у вафельному стакані (ТОВ «Ласунка») | ||||
Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | |
Масова частка жиру, % | не менше 12,0 | 13,0 | не менше 15,0 | 15,0 | не менше 12,0 | 12,3 | не менше 15,0 | 15,0 |
Масова частка загального цукру, % | не менше 14,0 | 16,2 | не менше 14,0 | 16,6 | не менше 14,0 | 19,2 | не менше 14,0 | 14,6 |
Масова частка сухих речовин, % | не менше 36,0 | 48,2 | не менше 39,0 | 42,5 | не менше 36,0 | 59,1 | не менше 39,0 | 40,5 |
Сумарна масова частка тригліцеридів С26, С28, С30, С32, С34, С40, С42, С44, С46 з урахуванням коефіцієнтів (загальна формула), % | - | - | 95,68-104,32 | 96,09 | - | - | 95,68-104,32 | 96,91 |
Масова частка немолочних жирів, % від загального жиру | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено | не допускається | не виявлено |
Таблиця 2. Результати досліджень якості морозива, виробленого за ДСТУ 4735:2007
Показники | Морозиво «Ескімо» «Чорне печиво», 70 гр. (АТ «Житомирський маслозавод») | Морозиво з комбінованим складом сировини «11копійок» зі смаком ванілі в вафельному стакані (ТОВ «Ласунка») | Морозиво з комбінованим складом сировини зі смаком згущеного молока ТМ «Повна Чаша», 1000 гр. (ПОГ АПВТ «Фірма Ласка») | Морозиво три смаки: полуниця, ваніль, шоколад BRAVO 12% жиру, 75 гр. (ТОВ «Хладопром») | ||||
Фізико-хімічні | Результат | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | Результат | Вимоги НД | |
Масова частка жиру, % | Не менше 7,0 | 8,8 | Не менше 8,5 | 8,5 | Не менше 10,0 | 10,3 | Не менше 12,0 | 12,5 |
Масова частка загального цукру, % | Не менше 14,5 | 16,2 | Не менше 14,0 | 14,1 | Не менше 14,0 | 14,6 | Не менше 14,0 | 15,8 |
Масова частка сухих речовин, % | Не менше 28,0 | 37,2 | Не менше 32,0 | 34,3 | Не менше 34,0 | 43,2 | Не менше 36,0 | 36,5 |
Наявність штучних харчових барвників (Е102, Е104, Е110, Е122, Е123, Е124, Е127, Е128, Е129, Е131, Е132, Е133, Е151, Е155) і не- харчових барвників (Судан I, Судан II, Судан III, Судан IV, Red-7B) | - | - | - | - | - | - | - | - |
Таблиця 3. Результати дослідження заморожених напівфабрикатів
Фізико-хімічні показники | Вареники з сиром ТМ «Ласка» | |
ПОГ АПВТ "Фірма Ласка" | ||
Вимоги НД | Результати | |
Масова частка вологи в начинці, % | Не більше 76,0 | 69,8 |
Масова частка жиру в начинці, % | - | 1,6 |
Масова частка солі в начинці, % | Не більше 1,6 | 0,4 |
Масової частки начинки, % | Не менше 45,0 | 49,7 |
Маса одного вареника, г | Не більше 35,0 | 29,7 |
Стимул є
Таким чином, українські виробники в черговий раз довели, що навіть в складних економічних реаліях і умовах тотального браку сировини, вони виробляють заморожені продукти найвищої якості. Для споживачів, у яких акценти в харчуванні сьогодні все більше зміщуються у бік якісної і безпечної їжі, це дуже важливий фактор, що стимулює їх витрачати свої гроші.