За останні п'ять років українці значно зменшили споживання молока і молочних продуктів – до 104,04 кг на одну людину на рік, а от м’яса українці стали більше їсти, про це свідчать дані Держстатистики.
Згідно з цими даними італійської консалтингової компанії з питань молочної економіки Clal, Україна посідає третє місце у світі за обсягом споживання молочних продуктів на одну людину на рік, поступаючись лише Новій Зеландії (108,8 кг на одну людину на рік) і Білорусі (113,7 кг).
При цьому, ще у 2015 році Україна посідала перше місце зі споживанням понад 119,8 кг молока на людину на рік. Щороку цей показник поступово скорочувався, і у 2020 році склав трохи більше ніж 104 кг на людину в рік.
Нагадаємо, що за січень-червень 2021 року виробництво молока в Україні зменшилось на 5,6%, а виробництво яєць – на 13,6%.
Щодо м‘яса, то минулого року кожен українець з’їдав в середньому 5,2 кг м‘яса і м‘ясопродуктів на місяць. Тоді як в 2019 році цей показник становив 5,1 кг, а п'ять років тому – 4,6 кг.
Таким чином, споживання м‘яса і м‘ясопродуктів в Україні за рік зросло на 2%, за останні п'ять років – на 14%
Значно менше українці споживають риби та рибопродуктів — в середньому 1,4 кг ( на одну людину, щомісяця).
При цьому, українці їдять чимало овочів (6 кг), фруктів та ягід (8,7 кг), хліба (8 кг).
ІЦ УАК за матеріалами agro-business
agroconf.org