Аграрний тиждень. Україна
» » EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції
» » EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції

    EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції


            Питання якості та безпечності продуктів харчування наразі є одним з найактуальніших у світі. Ця проблема полягає не лише в масовому застосуванні пестицидів й інших агрохімікатів, які можуть складати потенційну загрозу здоров’ю чи навіть життю людини.

     

    Починаючи з червня компанія «Дукатт» проводитиме ряд практичних семінарів, присвячених сучасним технологіям вирощування та зберігання картоплі й інноваційних культур. Вже 19 червня в Одеській області відбудеться перший семінар «Новітні технології як передумова  підвищення конкурентоспроможності українського виробника в умовах СОТ».

              Саме сільськогосподарське виробництво за ступенем впливу на оточуюче середовище займає одне з чільних місць. Пестициди, мінеральні добрива, часто неконтрольоване використання води для зрошення, забруднення ґрунтів та водойм, розвиток ерозійних процесів – далеко не повний перелік загроз, які можуть виникати при неправильному веденню аграрного виробництва.

    Існуючі раніше системи оцінки якості та безпечності продукції, які проводилися на основі аналізу вже готової продукції, перестали відповідати вимогам часу. Адже встановлення якісних показників за такою системою не забезпечує відповідь на багато запитань. Наприклад, в яких умовах вирощувалася продукція, яким чином проводилася післязбиральна доробка, в якому стані знаходилася техніка, наскільки кваліфіковані працівники здійснювали вирощування чи захист культури тощо.

    Дані параметри, як правило, неможливо визначити у вирощеній продукції. А тому найбільш логічним способом встановлення рівня безпечності є сертифікація технології вирощування, адже саме від культури землеробства залежить безпечність продукції.  

    Однією з найбільш поширених та якісних систем сертифікації безпечності сільгосппродукції є сертифікація за стандартом EurepGАР.

    Система EurepGАР офіційно з’явилася в 2001 році. Поштовхом до цього став перегляд європейськими супермаркетами критеріїв безпечності плодоовочевої продукції. «Нав’язані» згори стандарти вже не задовольняли ані споживачів, ані супермаркети. Задля забезпечення безпечності продукції асоціацією європейських супермаркетів разом з голландською асоціацією контролю якості та безпеки сільськогосподарської продукції (NAC Agro) було розроблено першу версію стандарту EurepGАР, яка стосувалася свіжих овочів і фруктів. В подальшому стандарт пройшов кілька удосконалень і доповнень. Таким чином у березні 2007 року з’явилася остання версія стандарту EurepGАР IFA 2007.

      Сертифікат EurepGAP – це насамперед підтвердження високого рівня аграрного виробництва. Однак, він забезпечує ряд вагомих переваг, а саме:

          Системний Підхід: чітка ідентифікація процесів і процедур сприятливо відображається на будь-якому бізнесі.

          Упевненість Замовників: замовники продукції (торговельні мережі, переробні підприємства, пункти громадського харчування) впевнені в якості і безпечності отримуваної продукції. Це вірний шлях до довготривалого співробітництва

           Впевненість Споживачів в якості та безпечності сільгосппродукції сприятиме зростанню довіри до виробників та підприємств роздрібної торгівлі, що позитивно відобразиться на розвитку даного сегменту ринку

           Управління Ризиками: зменшує можливість забруднення продукції. Сприяє охороні оточуючого середовища, покращанню виробничої гігієни й санітарії. 

          Відповідальність Керівництва: дозволяє Керівництву демонструвати свою відданість виробництву і постачанню безпечної продукції, а також створенню робочого середовища, сприятливого для виробництва та постачання безпечної продукції.  

           Ефективність Взаємодії: система управління безпекою продуктів харчування дозволяє оптимізувати взаємовідносини між організаціями харчової галузі, замовниками і контролюючими органами

          Реєстрація: впровадження системи реєстрації полегшує спілкування з контролюючими органами, сприяє підвищенню ефективності контролю виробництва

           Захист з боку законодавства: в більшості країн світу, в харчовій галузі, Система EurepGAP вважається найефективнішим інструментом управління виробництвом і постачанням безпечної продукції. Отже, впровадження Системи управління безпекою продукції значно підвищить довіру до Вашої компанії

           Сумісність з іншими Системами Менеджменту якості: Система EurepGAP сумісна з іншими Системами Менеджменту якості, наприклад BRC, IFS, ISO 9001:2000. Вона не претендує на функції Державного Стандарту і не вступає в протиріччя з національним законодавством

         Вихід на європейський ринок: переважна більшість європейських торговельних мереж працює зі стандартом EurepGAP, що унеможливлює вихід на ринок Європи несертифікованої продукції і одночасно сприяє проникненню продукції, сертифікованої даною Системою

       Комерційні вигоди: сертифікація EurepGAP є сильною конкурентною перевагою Компанії, яка прагне задовольнити вимоги Замовника і відповідати очікуванням Споживачів на внутрішньому і зовнішньому ринках. Продукція, сертифікована даним стандартом, є безпечною для споживання, а тому матиме більший попит, що значно полегшить збут. 

        Конкурентні переваги: вступ України до СОТ відкриває кордони для імпортної продукції, переважна частина якої вже є сертифікованою. Це призведе до загострення конкуренції, а тому сертифікат EurepGAP є вагомим елементом в конкурентній боротьбі. 

    Наразі, завдяки своїй універсальності стандарт EurepGAP поширений в усіх частинах світу. Більше 80000 виробників з 80 країн світу, в т.ч. і в Україні, мають сертифікат EurepGAP. Враховуючи таке стрімке поширення, оргкомітет з вересня 2007 року вирішив змінити назву стандарту з EurepGAP на GLOBALG.A.P.

    Втім, про структуру самого стандарту та безпечність вирощеного урожаю ми поміркуємо з вами після 19 червня. По завершенні семінару, який запланували на Одещині. Приїздіть і ви: буде на що подивитись.

     

    Наталія ПОГОЖЕВА,

    Ігор ЧЕЧІТКО,

    Центр Аграрних Технологій «ДУКАТТ»





    Схожі новини
  • Виробники мають забезпечити українців якісними продуктами харчування
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • Протягом трьох років на підприємствах харчової промисловості буде завершено встановлення систем контролю якості продукції
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції


        Питання якості та безпечності продуктів харчування наразі є одним з найактуальніших у світі. Ця проблема полягає не лише в масовому застосуванні пестицидів й інших агрохімікатів, які можуть складати потенційну загрозу здоров’ю чи навіть життю людини.

 

Починаючи з червня компанія «Дукатт» проводитиме ряд практичних семінарів, присвячених сучасним технологіям вирощування та зберігання картоплі й інноваційних культур. Вже 19 червня в Одеській області відбудеться перший семінар «Новітні технології як передумова  підвищення конкурентоспроможності українського виробника в умовах СОТ».

          Саме сільськогосподарське виробництво за ступенем впливу на оточуюче середовище займає одне з чільних місць. Пестициди, мінеральні добрива, часто неконтрольоване використання води для зрошення, забруднення ґрунтів та водойм, розвиток ерозійних процесів – далеко не повний перелік загроз, які можуть виникати при неправильному веденню аграрного виробництва.

Існуючі раніше системи оцінки якості та безпечності продукції, які проводилися на основі аналізу вже готової продукції, перестали відповідати вимогам часу. Адже встановлення якісних показників за такою системою не забезпечує відповідь на багато запитань. Наприклад, в яких умовах вирощувалася продукція, яким чином проводилася післязбиральна доробка, в якому стані знаходилася техніка, наскільки кваліфіковані працівники здійснювали вирощування чи захист культури тощо.

Дані параметри, як правило, неможливо визначити у вирощеній продукції. А тому найбільш логічним способом встановлення рівня безпечності є сертифікація технології вирощування, адже саме від культури землеробства залежить безпечність продукції.  

Однією з найбільш поширених та якісних систем сертифікації безпечності сільгосппродукції є сертифікація за стандартом EurepGАР.

Система EurepGАР офіційно з’явилася в 2001 році. Поштовхом до цього став перегляд європейськими супермаркетами критеріїв безпечності плодоовочевої продукції. «Нав’язані» згори стандарти вже не задовольняли ані споживачів, ані супермаркети. Задля забезпечення безпечності продукції асоціацією європейських супермаркетів разом з голландською асоціацією контролю якості та безпеки сільськогосподарської продукції (NAC Agro) було розроблено першу версію стандарту EurepGАР, яка стосувалася свіжих овочів і фруктів. В подальшому стандарт пройшов кілька удосконалень і доповнень. Таким чином у березні 2007 року з’явилася остання версія стандарту EurepGАР IFA 2007.

  Сертифікат EurepGAP – це насамперед підтвердження високого рівня аграрного виробництва. Однак, він забезпечує ряд вагомих переваг, а саме:

      Системний Підхід: чітка ідентифікація процесів і процедур сприятливо відображається на будь-якому бізнесі.

      Упевненість Замовників: замовники продукції (торговельні мережі, переробні підприємства, пункти громадського харчування) впевнені в якості і безпечності отримуваної продукції. Це вірний шлях до довготривалого співробітництва

       Впевненість Споживачів в якості та безпечності сільгосппродукції сприятиме зростанню довіри до виробників та підприємств роздрібної торгівлі, що позитивно відобразиться на розвитку даного сегменту ринку

       Управління Ризиками: зменшує можливість забруднення продукції. Сприяє охороні оточуючого середовища, покращанню виробничої гігієни й санітарії. 

      Відповідальність Керівництва: дозволяє Керівництву демонструвати свою відданість виробництву і постачанню безпечної продукції, а також створенню робочого середовища, сприятливого для виробництва та постачання безпечної продукції.  

       Ефективність Взаємодії: система управління безпекою продуктів харчування дозволяє оптимізувати взаємовідносини між організаціями харчової галузі, замовниками і контролюючими органами

      Реєстрація: впровадження системи реєстрації полегшує спілкування з контролюючими органами, сприяє підвищенню ефективності контролю виробництва

       Захист з боку законодавства: в більшості країн світу, в харчовій галузі, Система EurepGAP вважається найефективнішим інструментом управління виробництвом і постачанням безпечної продукції. Отже, впровадження Системи управління безпекою продукції значно підвищить довіру до Вашої компанії

       Сумісність з іншими Системами Менеджменту якості: Система EurepGAP сумісна з іншими Системами Менеджменту якості, наприклад BRC, IFS, ISO 9001:2000. Вона не претендує на функції Державного Стандарту і не вступає в протиріччя з національним законодавством

     Вихід на європейський ринок: переважна більшість європейських торговельних мереж працює зі стандартом EurepGAP, що унеможливлює вихід на ринок Європи несертифікованої продукції і одночасно сприяє проникненню продукції, сертифікованої даною Системою

   Комерційні вигоди: сертифікація EurepGAP є сильною конкурентною перевагою Компанії, яка прагне задовольнити вимоги Замовника і відповідати очікуванням Споживачів на внутрішньому і зовнішньому ринках. Продукція, сертифікована даним стандартом, є безпечною для споживання, а тому матиме більший попит, що значно полегшить збут. 

    Конкурентні переваги: вступ України до СОТ відкриває кордони для імпортної продукції, переважна частина якої вже є сертифікованою. Це призведе до загострення конкуренції, а тому сертифікат EurepGAP є вагомим елементом в конкурентній боротьбі. 

Наразі, завдяки своїй універсальності стандарт EurepGAP поширений в усіх частинах світу. Більше 80000 виробників з 80 країн світу, в т.ч. і в Україні, мають сертифікат EurepGAP. Враховуючи таке стрімке поширення, оргкомітет з вересня 2007 року вирішив змінити назву стандарту з EurepGAP на GLOBALG.A.P.

Втім, про структуру самого стандарту та безпечність вирощеного урожаю ми поміркуємо з вами після 19 червня. По завершенні семінару, який запланували на Одещині. Приїздіть і ви: буде на що подивитись.

 

Наталія ПОГОЖЕВА,

Ігор ЧЕЧІТКО,

Центр Аграрних Технологій «ДУКАТТ»





Схожі новини
  • Виробники мають забезпечити українців якісними продуктами харчування
  • На більшості потужних вітчизняних підприємств діють системи управління безпечністю продукції
  • Протягом трьох років на підприємствах харчової промисловості буде завершено встановлення систем контролю якості продукції
  • Залучення вітчизняних науковців до розробки методології HACCP поліпшить якість харчової продукції
  • EurepGАР – сучасний стандарт безпечності сільськогосподарської продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.