Аграрний тиждень. Україна
» » Якісне весняне підживлення озимих зернових і ріпаку
» » Якісне весняне підживлення озимих зернових і ріпаку

    Якісне весняне підживлення озимих зернових і ріпаку


    Для забезпечення збільшення врожайності і якості насіння озимого ріпаку та озимих зернових варто провести весняне позакореневе підживлення рослин у фазі кущення і виходу у трубку біостимулятором «Вермистим» насамперед на площах, засіяних після оптимальних термінів.

     

    alt„Вермистим", завдяки його специфічному складу (наявності гумінових речовин, фітогормональних речовин, білків, амінокислот і біологічних мікро- та макроелементів) сприяє значному збільшенню наростання вегетативної біомаси, а завдяки активізації фотосинтетичного пулу (полісахаридів, амінокислот, водорозчинних білків тощо), дозволяє інтенсифікувати адаптогенні процеси в період росту рослин, сприяє розвитку міцної розгалуженої, особливо вторинної, кореневої системи, яка забезпечить засвоєння елементів живлення, в тому числі малорозчинних сполук фосфору.

    В зоні кореневої системи покращується розвиток необхідних рослинам екологотрофічних груп ґрунтових мікроорганізмів, у тому числі азотофіксуючих, фосфоромобілізуючих бактерій, зменшується ураженість рослин основними хворобами, у рослинах на 20-25% підвищується накопичення цукрів, збільшуються показники фотосинтетичної діяльності рослин на 12-30%, що дає їм можливість підвищити стійкість до несприятливих умов і хвороб.

    Проведені нами й іншими вченими (Мінеєв В.Г., Ремне Е.Г. та інші), дослідження щодо використання різних форм добрив, і особливо азотних, показали: вносити азотні добрива по таломерзлому ґрунту (особливо в умовах економічної кризи) нераціонально, оскільки при пониженій температурі ґрунту (4-5°С) активно діють денітрифікуючі бактерії, що веде до втрат азоту (20-25%) і забруднює окисами азоту ґрунт, воду, повітря.

    Частина озимих рослин виходить із зими травмованими, ослабленими та ураженими хворобами, а тому поправити ситуацію, яка склалася в більшості господарств України, можна тільки при настанні біологічної спілості ґрунту і фази кущіння рослин.

    Обробка посівів озимих зернових та озимого ріпаку у цей період баковою сумішшю вищезазначених препаратів дозволить реанімувати пошкоджені та ослаблені рослини, призупинити розвиток хвороб, забезпечити швидке відновлення вегетації й активізацію всіх фотохімічних реакцій фотосинтезу, водночас різко зростає біохімія ґрунту і оптимізуються умови росту й розвитку рослин. Поживні речовини, що є складовими "Вермистиму", нанесені на поверхню листкової маси, поглинаються, проходять той же шлях синтезу, що й елементи, які надходять в рослину через кореневу систему, але у 5-8 разів швидше.

    Критичним періодом у живленні рослин ріпаку є фаза появи великих бруньок, а в озимої пшениці та озимого ячменю - вихід у трубку. Саме у цей період, коли закладається основа врожаю і не виключається ймовірність прояву негативної дії фітопатогенів, існує найбільша потреба рослин у збалансованому живленні всіма макро-, мікро- і ультрамікроелементами.

    Тому варто провести позакореневе підживлення: перший раз - у фазі кущіння внести 8-12 л/га "Вермистиму" в суміші з 7-10 кг/га аміачної селітри або 10-15 кг/га карбаміду; другий раз - у фазі виходу в трубку 7-10 л/га "Вермистиму" в суміші з 5-7 кг/га аміачної селітри або 7-10 кг/га карбаміду; третій раз - перед цвітінням 6-8 л/га "Вермистиму", 10-12 кг/га карбаміду, при необхідності в суміш можна додати рекомендовані дози пестицидів.

    Високу ефективність показав "Вермистим" і в технологіях вирощування ярих зернових, кукурудзи, цукрових буряків, картоплі, хмелю, овочевих й інших культур.

    І.С. Кривенко, 

    доктор біологічних наук,українсько-швейцарська

    асоціація "БіоЛан Україна"

     

     

     





    Схожі новини
  • Підтримати зернові урожаю-2013
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Мікробіологічний засіб підвищення продуктивності пшениці озимої та ріпаку озимого

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Якісне весняне підживлення озимих зернових і ріпаку


Для забезпечення збільшення врожайності і якості насіння озимого ріпаку та озимих зернових варто провести весняне позакореневе підживлення рослин у фазі кущення і виходу у трубку біостимулятором «Вермистим» насамперед на площах, засіяних після оптимальних термінів.

 

alt„Вермистим", завдяки його специфічному складу (наявності гумінових речовин, фітогормональних речовин, білків, амінокислот і біологічних мікро- та макроелементів) сприяє значному збільшенню наростання вегетативної біомаси, а завдяки активізації фотосинтетичного пулу (полісахаридів, амінокислот, водорозчинних білків тощо), дозволяє інтенсифікувати адаптогенні процеси в період росту рослин, сприяє розвитку міцної розгалуженої, особливо вторинної, кореневої системи, яка забезпечить засвоєння елементів живлення, в тому числі малорозчинних сполук фосфору.

В зоні кореневої системи покращується розвиток необхідних рослинам екологотрофічних груп ґрунтових мікроорганізмів, у тому числі азотофіксуючих, фосфоромобілізуючих бактерій, зменшується ураженість рослин основними хворобами, у рослинах на 20-25% підвищується накопичення цукрів, збільшуються показники фотосинтетичної діяльності рослин на 12-30%, що дає їм можливість підвищити стійкість до несприятливих умов і хвороб.

Проведені нами й іншими вченими (Мінеєв В.Г., Ремне Е.Г. та інші), дослідження щодо використання різних форм добрив, і особливо азотних, показали: вносити азотні добрива по таломерзлому ґрунту (особливо в умовах економічної кризи) нераціонально, оскільки при пониженій температурі ґрунту (4-5°С) активно діють денітрифікуючі бактерії, що веде до втрат азоту (20-25%) і забруднює окисами азоту ґрунт, воду, повітря.

Частина озимих рослин виходить із зими травмованими, ослабленими та ураженими хворобами, а тому поправити ситуацію, яка склалася в більшості господарств України, можна тільки при настанні біологічної спілості ґрунту і фази кущіння рослин.

Обробка посівів озимих зернових та озимого ріпаку у цей період баковою сумішшю вищезазначених препаратів дозволить реанімувати пошкоджені та ослаблені рослини, призупинити розвиток хвороб, забезпечити швидке відновлення вегетації й активізацію всіх фотохімічних реакцій фотосинтезу, водночас різко зростає біохімія ґрунту і оптимізуються умови росту й розвитку рослин. Поживні речовини, що є складовими "Вермистиму", нанесені на поверхню листкової маси, поглинаються, проходять той же шлях синтезу, що й елементи, які надходять в рослину через кореневу систему, але у 5-8 разів швидше.

Критичним періодом у живленні рослин ріпаку є фаза появи великих бруньок, а в озимої пшениці та озимого ячменю - вихід у трубку. Саме у цей період, коли закладається основа врожаю і не виключається ймовірність прояву негативної дії фітопатогенів, існує найбільша потреба рослин у збалансованому живленні всіма макро-, мікро- і ультрамікроелементами.

Тому варто провести позакореневе підживлення: перший раз - у фазі кущіння внести 8-12 л/га "Вермистиму" в суміші з 7-10 кг/га аміачної селітри або 10-15 кг/га карбаміду; другий раз - у фазі виходу в трубку 7-10 л/га "Вермистиму" в суміші з 5-7 кг/га аміачної селітри або 7-10 кг/га карбаміду; третій раз - перед цвітінням 6-8 л/га "Вермистиму", 10-12 кг/га карбаміду, при необхідності в суміш можна додати рекомендовані дози пестицидів.

Високу ефективність показав "Вермистим" і в технологіях вирощування ярих зернових, кукурудзи, цукрових буряків, картоплі, хмелю, овочевих й інших культур.

І.С. Кривенко, 

доктор біологічних наук,українсько-швейцарська

асоціація "БіоЛан Україна"

 

 

 





Схожі новини
  • Підтримати зернові урожаю-2013
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Застосування карбамідо-аміачної суміші (КАС) під агрокультури
  • Мікробіологічний засіб підвищення продуктивності пшениці озимої та ріпаку озимого

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.