Аграрний тиждень. Україна
» » Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?
» » Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?

    Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?


    Реально сезон кавунів і динь почнеться тільки за місяць, але вони вже з’явилися в продажу. Кожного року українці замислюються, наскільки безпечні ці плоди, адже про зловживання при їх вирощуванні хімікатами чули всі. Де купувати баштанні культури, як правильно їх обирати з мінімальним ризиком отруїтися? Поради дали в Обласному центрі здоров’я.

    «Найкраще купувати і ягоди, і фрукти, і овочі в сезон. Адже, щоб кавуни та дині раніше достигали, їх «підгодовують» препаратами для посиленого росту та нарощування маси. Як наслідок - можливий підвищений вміст у них нітратів», - застеріг головний лікар Обласного центру здоров’я Юрій Корягін.

    Фахівці нагадують, не слід також купувати кавуни та дині на стихійних ринках, вздовж доріг, де вони вбирають важкі метали з вихлопних газів. При виборі вимагайте пред’явити сертифікат якості та ретельно оглядайте фрукти – на їх кірці не повинно бути тріщин і вм’ятин. Перед вживанням баштанні треба вимити під проточною водою. Розрізані кавун або диню слід зберігати в холодильнику не більше доби.

    Вживання неякісних кавунів та динь може викликати отруєння, застерігають медики. Перші ознаки проявляються вже через 3-6 годин після вживання у вигляді нудоти, головного болю, слабкості. Нітрати особливо вражають серцево-судинну та нервову системи. При появі симптомів отруєння слід терміново надати постраждалому першу медичну допомогу та викликати лікаря. 
     
    //adm.dp.gov.ua





    Схожі новини
  • Ранніх херсонських кавунів не буде
  • В Україні знову дешевшають овочі
  • Купувати овочі лише на санкціонованих ринках закликають українців медики
  • Кавуни і дині посунуть «борщовий набір»
  • Українські аграрії міняють овочі на кавуни і дині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Кавуни та дині: як обирати, щоб не отруїтися?


Реально сезон кавунів і динь почнеться тільки за місяць, але вони вже з’явилися в продажу. Кожного року українці замислюються, наскільки безпечні ці плоди, адже про зловживання при їх вирощуванні хімікатами чули всі. Де купувати баштанні культури, як правильно їх обирати з мінімальним ризиком отруїтися? Поради дали в Обласному центрі здоров’я.

«Найкраще купувати і ягоди, і фрукти, і овочі в сезон. Адже, щоб кавуни та дині раніше достигали, їх «підгодовують» препаратами для посиленого росту та нарощування маси. Як наслідок - можливий підвищений вміст у них нітратів», - застеріг головний лікар Обласного центру здоров’я Юрій Корягін.

Фахівці нагадують, не слід також купувати кавуни та дині на стихійних ринках, вздовж доріг, де вони вбирають важкі метали з вихлопних газів. При виборі вимагайте пред’явити сертифікат якості та ретельно оглядайте фрукти – на їх кірці не повинно бути тріщин і вм’ятин. Перед вживанням баштанні треба вимити під проточною водою. Розрізані кавун або диню слід зберігати в холодильнику не більше доби.

Вживання неякісних кавунів та динь може викликати отруєння, застерігають медики. Перші ознаки проявляються вже через 3-6 годин після вживання у вигляді нудоти, головного болю, слабкості. Нітрати особливо вражають серцево-судинну та нервову системи. При появі симптомів отруєння слід терміново надати постраждалому першу медичну допомогу та викликати лікаря. 
 
//adm.dp.gov.ua





Схожі новини
  • Ранніх херсонських кавунів не буде
  • В Україні знову дешевшають овочі
  • Купувати овочі лише на санкціонованих ринках закликають українців медики
  • Кавуни і дині посунуть «борщовий набір»
  • Українські аграрії міняють овочі на кавуни і дині

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.