Аграрний тиждень. Україна
» » Як зробити вітчизняну тепличну продукцію більш доступну для українців?
» » Як зробити вітчизняну тепличну продукцію більш доступну для українців?

    Як зробити вітчизняну тепличну продукцію більш доступну для українців?


    Здорове харчування передбачає приготування корисних страв зі свіжих овочів і фруктів цілий рік. Ну хто відмовиться від хрусткого огірочка і соковитого томату взимку? Однак свіжі овочі та фрукти є досить дорогим задоволенням, особливо в зимові місяці. До того ж, у більшості випадків постачальниками на ринки та у супермаркети є іноземні виробники, які аж ніяк не є гарантами якості продукції. Так можна ж вирощувати у теплицях, скажете ви. Але не все так просто. Якби тепличне вирощування овочів було однозначно вигідним, то у нас не були б всі прилавки завалені імпортною продукцією. Тому логічно виникає питання, що можна зробити для того, щоб споживачі Півдня України насолоджувалися свіжими овочами та фруктами цілий рік, а ціни на продукцію були якомога доступніше?

     

    Опалювальні теплиці досить дороге задоволення. Тому вчені з Університету природних наук в Познані (Польща) за участю компаній з Норвегії та Нідерландів створили скляну еко-теплицю яка зменшить витрати на опалення у десять разів. «Тепличний міхур» – саме так називають цю унікальну конструкцію. Парник не має ні потужних вентиляторів, ні труб для опалювання. Для теплоізоляції скляних стін і даху використовується мильна піна, яка заповнює простір між скляними оболонками. Це звичайнісінька піна, що дозволяє видувати дитячі мильні бульбашки. Надмірне тепло протягом дня накопичується в буфері й використовується для нагріву в нічний час. До системи входять біогазові установки, когенератори та інноваційна теплиця BBBLS. В типових теплицях оптимальні умови отримують шляхом нагрівання і вентиляції, що призводить до великих втрат енергії і зростання викидів CO2. В процесі вирощування овочів в «Тепличному міхурі» не буде викидів CO2, тому що він є закритим об’єктом, а утворений при спалюванні біогазу двоокис вуглецю, поглинається рослинами. Розрахунки показують, що нове рішення дозволяє постачати їжу протягом усього року, споживаючи на 80% менше енергії та води. Також при поєднанні усіх компонентів нової теплиці можна отримати сучасне перероблення відходів, які перетворяться в субстрат для виробництва овочів і грибів, а високоенергетичний біогаз використовується для виробництва електроенергії для освітлення теплиць. Тверда фракція також застосовується в якості відмінного органічного добрива.

    Як відомо нове – це добре забуте старе. Існує так звана поглиблена теплиця, якою користувалися ще наші прадіди. Будівництво поглибленої теплиці досить витратне, це далеко не парник, накритий поліетиленом, та й  віддача від теплиці набагато більше. Дивно й те, що від заглиблення в землю не втрачається загальна внутрішня освітленість, а в деяких випадках світлонасиченість навіть вище, ніж у класичних теплиць. До того ж, конструкція міцна та надійна: легше переносить ураганні пориви вітру, добре протистоїть граду, не стануть на заваді і завали снігу. Чим глибше теплиця, тим тепліше буде в ній. Температура майже не змінюється протягом року на відстані 2-2,5 метра від поверхні. На глибині 1 м температура ґрунту коливається більше, але і взимку її значення залишається позитивним. Глибина ями котловану повинна бути не менше двох метрів. Саме така глибина надасть ефект «термосу». Ширину краще витримати в межах 5 метрів, а стіни робити з термоблоків. Каркас даху частіше роблять дерев’яним, з просочених антисептичними засобами брусків. Для покриття даху використовують стільниковий полікарбонат. В підземних теплицях використовують технологію «теплих підлог»: нагрівальний елемент – електричний кабель – захищають металевими гратами або заливають бетоном. В іншому випадку ґрунт для грядок насипають поверх бетону або вирощують зелень в горщиках і вазонах. Фольгована теплоізоляція стін, відбиваючи світло, збільшує освітленість у два рази. За розрахунками спеціалістів, таку теплицю легше та економніше опалювати взимку, ніж традиційну, а мікроклімат в поглибленій теплиці для рослин буде сприятливішими, що неодмінно позначиться на врожайності.

    Вже з’явилися теплиці п’ятого покоління. Завдяки застосуванню рециркуляції та кондиціювання внутрішнього повітря теплиці, практично відсутня необхідність у кватирках провітрювання, розташованих на даху. Збільшена освітленість, що сприяє зростанню врожайності. Також істотно знижений ризик проникнення шкідників, бо теплиця постійно знаходиться під невеликим надлишковим тиском. Система опалення розподіленими потоками повітря через повітряні рукави забезпечує прецизійне управління кліматом, а концентрація СО2 рівномірна по всій теплиці. Лампи системи штучного освітлення крім світла виділяють тепло. Його обсяг досягає до 90% від потужності лампи. Використання цього тепла повторно системою управління мікрокліматом теплиці істотно знижує витрати на опалення. У результаті комплекс технологій дозволяє знизити витрати на опалення на 25% і підняти врожайність на 20%.

    Італійська компанія ENEA розробила і запатентувала перший «мікрокосм» для вирощування картоплі, салату, помідорів і навіть плодових дерев. Система дозволяє вирощувати рослини в аеропортах, торгових центрах, підвалах і навіть в космічних човниках. Головне нововведення – дві незалежні камери. Надземна камера призначена для висотної системи та ризосфери (організми, що мешкають в повітрі). Хоча камери незалежні і можуть працювати окремо, насправді вони взаємозалежні, як це відбувається в природі завдяки обміну через субстрат. Така система є повною екосистемою, яка точно відтворює природні польові умови.

    «Мікрокосм»

    В осінньо-зимовий період, коли рослині не вистачає світла, необхідний обсяг життєво важливої для культур енергії заповнює система штучного освітлення. Для цього використовують люмінесцентні, газорозрядні або, що більш поширене, натрієві лампи. З недавнього часу цей список поповнили лампи світлодіодні (LED-лампи). На думку вчених, світлодіодні лампи здатні не тільки знизити витрату електрики, але, що ще важливіше, дозволяють досягти більшої ефективності при виробництві різних культур, створюючи оптимальні умови для отримання високоякісних плодів. Крім оптимізації електроспоживання, основна перевага світлодіодів полягає в створенні найбільш відповідного спектра для вирощування рослини в конкретний період його вегетаційного розвитку. Не менш важливо, що вже сьогодні системи термічного і ультрафіолетового очищування дренажної та дощової води дають істотну економію витрат води та добрив — до 15-20% в рік.

    Ще одна інноваційна розробка – оптичний сортувальник, який розпізнає і видаляє дефектні пошкоджені плоди і сторонні включення (домішки). Процес повністю автоматизований, а економія шляхом мінімізації ручної праці становить в середньому 80%. Дана машина є останнім досягненням сенсорної техніки та працює, проводячи оптичне сортування продуктів. Проникнення повного спектра сонячного випромінювання, використовуючи японську плівку F-Clean, забезпечує унікальні якості продукції. Фітотрони – інтелектуальна система налаштування режимів «дня» і «ночі» протягом доби дозволяє створити ідеальні, регульовані умови для вирощування овочів в штучному середовищі. Таким чином електроенергія не витрачається на неефективну зону спектра освітлення, а витрачається тільки на те, що дає реальний обсяг і якість продукту з точки зору вмісту сухої речовини, вітамінів, ароматичних речовин.

    Дійсно, перш ніж приступити до такого виду бізнесу, потрібно детально все продумати і прорахувати, бо економічно ефективна теплиця буде коштувати не дешево. До того ж, важливо знайти свого споживача. Це залежить від місця розташування теплиці та її розміру. Якщо вона знаходиться недалеко від великого міста, то тоді можна пропонувати свій товар (як екологічно чистий) ресторанам, магазинам, продавцям на дрібних базарах. Якщо ви маєте оригінальну, ультрасучасну, незвичну за формою або за асортиментом вирощуваних овочів та фруктів теплицю, можна організовувати екскурсії з одночасним продажем своєї продукції або відкрити ресторан, де відвідувач може обрати овочі та фрукти безпосередньо з ділянки. Але саме нові технології дозволять значно економити на витратах та зробити овочі та фрукти взимку більш доступними за ціною для споживачів.

    Текст: Євгенія Ткачова





    Схожі новини
  • Вирощування зелені може давати до 500% рентабельності
  • В Антарктиді зібрали врожай овочів для космонавтів
  • Теплиця екзотичних фруктів приносить пенсіонеру $400 доходу з квадратного метра 27.03.2018
  • Теплицям – роботів, жінкам – квіти
  • Вирощено в українських теплицях

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Як зробити вітчизняну тепличну продукцію більш доступну для українців?


Здорове харчування передбачає приготування корисних страв зі свіжих овочів і фруктів цілий рік. Ну хто відмовиться від хрусткого огірочка і соковитого томату взимку? Однак свіжі овочі та фрукти є досить дорогим задоволенням, особливо в зимові місяці. До того ж, у більшості випадків постачальниками на ринки та у супермаркети є іноземні виробники, які аж ніяк не є гарантами якості продукції. Так можна ж вирощувати у теплицях, скажете ви. Але не все так просто. Якби тепличне вирощування овочів було однозначно вигідним, то у нас не були б всі прилавки завалені імпортною продукцією. Тому логічно виникає питання, що можна зробити для того, щоб споживачі Півдня України насолоджувалися свіжими овочами та фруктами цілий рік, а ціни на продукцію були якомога доступніше?

 

Опалювальні теплиці досить дороге задоволення. Тому вчені з Університету природних наук в Познані (Польща) за участю компаній з Норвегії та Нідерландів створили скляну еко-теплицю яка зменшить витрати на опалення у десять разів. «Тепличний міхур» – саме так називають цю унікальну конструкцію. Парник не має ні потужних вентиляторів, ні труб для опалювання. Для теплоізоляції скляних стін і даху використовується мильна піна, яка заповнює простір між скляними оболонками. Це звичайнісінька піна, що дозволяє видувати дитячі мильні бульбашки. Надмірне тепло протягом дня накопичується в буфері й використовується для нагріву в нічний час. До системи входять біогазові установки, когенератори та інноваційна теплиця BBBLS. В типових теплицях оптимальні умови отримують шляхом нагрівання і вентиляції, що призводить до великих втрат енергії і зростання викидів CO2. В процесі вирощування овочів в «Тепличному міхурі» не буде викидів CO2, тому що він є закритим об’єктом, а утворений при спалюванні біогазу двоокис вуглецю, поглинається рослинами. Розрахунки показують, що нове рішення дозволяє постачати їжу протягом усього року, споживаючи на 80% менше енергії та води. Також при поєднанні усіх компонентів нової теплиці можна отримати сучасне перероблення відходів, які перетворяться в субстрат для виробництва овочів і грибів, а високоенергетичний біогаз використовується для виробництва електроенергії для освітлення теплиць. Тверда фракція також застосовується в якості відмінного органічного добрива.

Як відомо нове – це добре забуте старе. Існує так звана поглиблена теплиця, якою користувалися ще наші прадіди. Будівництво поглибленої теплиці досить витратне, це далеко не парник, накритий поліетиленом, та й  віддача від теплиці набагато більше. Дивно й те, що від заглиблення в землю не втрачається загальна внутрішня освітленість, а в деяких випадках світлонасиченість навіть вище, ніж у класичних теплиць. До того ж, конструкція міцна та надійна: легше переносить ураганні пориви вітру, добре протистоїть граду, не стануть на заваді і завали снігу. Чим глибше теплиця, тим тепліше буде в ній. Температура майже не змінюється протягом року на відстані 2-2,5 метра від поверхні. На глибині 1 м температура ґрунту коливається більше, але і взимку її значення залишається позитивним. Глибина ями котловану повинна бути не менше двох метрів. Саме така глибина надасть ефект «термосу». Ширину краще витримати в межах 5 метрів, а стіни робити з термоблоків. Каркас даху частіше роблять дерев’яним, з просочених антисептичними засобами брусків. Для покриття даху використовують стільниковий полікарбонат. В підземних теплицях використовують технологію «теплих підлог»: нагрівальний елемент – електричний кабель – захищають металевими гратами або заливають бетоном. В іншому випадку ґрунт для грядок насипають поверх бетону або вирощують зелень в горщиках і вазонах. Фольгована теплоізоляція стін, відбиваючи світло, збільшує освітленість у два рази. За розрахунками спеціалістів, таку теплицю легше та економніше опалювати взимку, ніж традиційну, а мікроклімат в поглибленій теплиці для рослин буде сприятливішими, що неодмінно позначиться на врожайності.

Вже з’явилися теплиці п’ятого покоління. Завдяки застосуванню рециркуляції та кондиціювання внутрішнього повітря теплиці, практично відсутня необхідність у кватирках провітрювання, розташованих на даху. Збільшена освітленість, що сприяє зростанню врожайності. Також істотно знижений ризик проникнення шкідників, бо теплиця постійно знаходиться під невеликим надлишковим тиском. Система опалення розподіленими потоками повітря через повітряні рукави забезпечує прецизійне управління кліматом, а концентрація СО2 рівномірна по всій теплиці. Лампи системи штучного освітлення крім світла виділяють тепло. Його обсяг досягає до 90% від потужності лампи. Використання цього тепла повторно системою управління мікрокліматом теплиці істотно знижує витрати на опалення. У результаті комплекс технологій дозволяє знизити витрати на опалення на 25% і підняти врожайність на 20%.

Італійська компанія ENEA розробила і запатентувала перший «мікрокосм» для вирощування картоплі, салату, помідорів і навіть плодових дерев. Система дозволяє вирощувати рослини в аеропортах, торгових центрах, підвалах і навіть в космічних човниках. Головне нововведення – дві незалежні камери. Надземна камера призначена для висотної системи та ризосфери (організми, що мешкають в повітрі). Хоча камери незалежні і можуть працювати окремо, насправді вони взаємозалежні, як це відбувається в природі завдяки обміну через субстрат. Така система є повною екосистемою, яка точно відтворює природні польові умови.

«Мікрокосм»

В осінньо-зимовий період, коли рослині не вистачає світла, необхідний обсяг життєво важливої для культур енергії заповнює система штучного освітлення. Для цього використовують люмінесцентні, газорозрядні або, що більш поширене, натрієві лампи. З недавнього часу цей список поповнили лампи світлодіодні (LED-лампи). На думку вчених, світлодіодні лампи здатні не тільки знизити витрату електрики, але, що ще важливіше, дозволяють досягти більшої ефективності при виробництві різних культур, створюючи оптимальні умови для отримання високоякісних плодів. Крім оптимізації електроспоживання, основна перевага світлодіодів полягає в створенні найбільш відповідного спектра для вирощування рослини в конкретний період його вегетаційного розвитку. Не менш важливо, що вже сьогодні системи термічного і ультрафіолетового очищування дренажної та дощової води дають істотну економію витрат води та добрив — до 15-20% в рік.

Ще одна інноваційна розробка – оптичний сортувальник, який розпізнає і видаляє дефектні пошкоджені плоди і сторонні включення (домішки). Процес повністю автоматизований, а економія шляхом мінімізації ручної праці становить в середньому 80%. Дана машина є останнім досягненням сенсорної техніки та працює, проводячи оптичне сортування продуктів. Проникнення повного спектра сонячного випромінювання, використовуючи японську плівку F-Clean, забезпечує унікальні якості продукції. Фітотрони – інтелектуальна система налаштування режимів «дня» і «ночі» протягом доби дозволяє створити ідеальні, регульовані умови для вирощування овочів в штучному середовищі. Таким чином електроенергія не витрачається на неефективну зону спектра освітлення, а витрачається тільки на те, що дає реальний обсяг і якість продукту з точки зору вмісту сухої речовини, вітамінів, ароматичних речовин.

Дійсно, перш ніж приступити до такого виду бізнесу, потрібно детально все продумати і прорахувати, бо економічно ефективна теплиця буде коштувати не дешево. До того ж, важливо знайти свого споживача. Це залежить від місця розташування теплиці та її розміру. Якщо вона знаходиться недалеко від великого міста, то тоді можна пропонувати свій товар (як екологічно чистий) ресторанам, магазинам, продавцям на дрібних базарах. Якщо ви маєте оригінальну, ультрасучасну, незвичну за формою або за асортиментом вирощуваних овочів та фруктів теплицю, можна організовувати екскурсії з одночасним продажем своєї продукції або відкрити ресторан, де відвідувач може обрати овочі та фрукти безпосередньо з ділянки. Але саме нові технології дозволять значно економити на витратах та зробити овочі та фрукти взимку більш доступними за ціною для споживачів.

Текст: Євгенія Ткачова





Схожі новини
  • Вирощування зелені може давати до 500% рентабельності
  • В Антарктиді зібрали врожай овочів для космонавтів
  • Теплиця екзотичних фруктів приносить пенсіонеру $400 доходу з квадратного метра 27.03.2018
  • Теплицям – роботів, жінкам – квіти
  • Вирощено в українських теплицях

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.