Аналіз впливу фактичних норм внесення мінеральних і органічних добрив на урожайність зернових і зернобобових культур в цілому по Україні за останні 22 роки показує на їх незначимість. Згідно даним НААНУ, фізіологічна потреба рослин для реалізації їх генетичного потенціалу становить 200-250 кг/га діючої...
Світове виробництво Виробництво ярої пшениці та ячменю зосереджено в основних регіонах - США, Канада, Австралія та Океанія, Європейський Союз, СНД, Азія. В одних регіонах ці культури використовують для пересіву озимих, які не загинули після зими, в інших, де м’який клімат, замість озимої пшениці сіють...
В останні роки посіви озимої пшениці, внаслідок несприятливих гідротермічних умов осінньо-зимового періоду, часто зріджуються або гинуть. В Україні значна загибель цих посівів (50-60%) спостерігається раз у 6-7 років. І щоб не зменшити валові збори продовольчого зерна, потрібно звернути увагу на...
Кукурудза – одна з найпоширеніших культур у світовому рослинництві, посідає третє місце після пшениці та рису. На планеті для продовольчих потреб використовується приблизно 20% її зерна, для технічних – 15-20%, на корм худобі – 60-65%. В Україні кукурудза є найважливішою кормовою культурою. За її...
За вимогами сучасних технологій вирощування сільгоспкультур, сівба будь-якої культури є недопустимою без передпосівної обробки насіння спеціальними протруйниками. Ринок засобів захисту рослин пропонує десятки найменувань препаратів, які тією чи іншою мірою вирішують проблему захисту проростків і сходів...
С вітове валове виробництво картоплі (2012 р.) становить 368 ,4 млн т при середній урожайності 19,1 т/га. Україна посідає 4 місце в світі за обсягами валового збор у картоплі, а за урожайністю – лише 87 місце. Валовий збір картоплі, наприклад у 2013...
Введення до сівозміни льону олійного може бути альтернативою соняшнику, який нині став предметом серйозних зловживань з боку виробників. Льон демонструє не меншу прибутковість і перевершує соняшник за низкою показників. У світовому землеробстві льон відносять до найстародавніших агрокультур. Сьогодні...
Будь-яка інформація щодо виробництва гірчиці починається з повідомлення про значне зростання попиту на її насіння. Але його забезпечення не завжди відбувається в повній мірі. Пов’язано це, насамперед, зі значним коливанням урожайності культури під впливом як природних, так і антропогенних факторів....
Нарешті ми дочекалися весни, і незважаючи на ситуацію в країні, хлібороби відповідально розпочали весняно-польові роботи, щоб ми були з хлібом. Завдання спеціалістів компанії «Сингента» – допомогти аграріям ефективно і надійно захистити посіви від шкідливих організмів. Температурні умови минулої...
Нині один із суттєвих чинників, який регулює урожайність сільськогосподарських культур, - погодні умови. І це стосується не лише кількості продуктивної вологи і тривалості фотоперіоду. На жаль, сьогодні погодні умови перестали стримувати розвиток захворювань. Останні зими, навпаки, можна...
Інформацію для ведення та розвитку аграрного зернового бізнесу, можливість ознайомитися з новими технологіями і розібратися в тонкощах вибору обладнання отримали учасники конференції «Зберігання, транспортування і логістика зерна», організованої консалтинговою компанією «АгроІнсайтекс». Організатори...
Для максимальної реалізації потенціалу кожної рослини її треба забезпечити всіма чинниками життя в оптимальній кількості. Світло і тепло - космічні чинники, а вода, повітря й живлення - земні. Однак це ще не все, що потрібно для повного успіху: важливо також усунути чинники, які...
Станом на 18 квітня 2014 р. із посіяних 7,8 млн га озимих зернових культур в доброму та задовільному стані знаходяться 7,3 млн га (94%), у слабкому та зрідженому стані – 0,4 млн га (5%), загинуло – 81,2 тис. га (1%). Озимий ріпак: в доброму стані – 571,4 тис. га (60%), в ...
За оперативними даними посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур при прогнозі 2630 тис. га проведений на площі 2549 тис. га (97%) в тому числі ячменю – 1942 тис. га (96%), гороху – 189 тис. га (98%), пшениці – 157 тис. га (100%) та вівса – 249 тис. га (98%). Господарства...
Україна може зміцнити свої позиції на світових ринках, якщо активно займеться органічним землеробством. Це дозволить їй виробляти здорову їжу, попит на яку особливо високий у багатих країнах. Ця думка висловлювалася ще на початку 90-х років минулого століття. Вона не втратила своєї актуальності й...
22 лютого 2005 року для науково обґрунтованого підходу до селекційного процесу виведення й вдосконалення сортів сої в Україні засновано ТОВ «Науково-дослідний інститут сої» www.ndisoya.com.ua (код у Державному реєстрі – 663). Головна мета науково-селекційної роботи інституту –...
Все більшої популярності в Україні набирає вирощування сої. Цьогорічний зібраний урожай є рекордним для України, хоча ще на початку сезону, через погодний фактор, були побоювання щодо зниження валового збору та якості зібраних бобів. Проте все пройшло краще, ніж прогнозувалося. Світовий ринок сої...
В Україні , на жаль, триває тенденція скорочення переробних потужностей у цукровій галузі. За даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор», з початку сезону до кінця грудня перероблено 8, 93 млн. тонн цукрових буряків, з яких вироблено 11 92 тис. тонн...
Ще наприкінці 2013 року сільгоспвиробники прийняли бюджети розвитку підприємств на майбутній рік. А відтак вже спланували, що і скільки сіятимуть, підрахували, на що не вистачає коштів і визначились, який напрям виробництва більш перспективний. На думку експертів Українського клубу аграрного бізнесу,...