Розповідаючи про Житомирщину, не можна залишити поза увагою лісове госодарство цього краю, адже в загальному лісовому фонді області - 1,1 млн га, а на кожного жителя припадає 0,7 га лісу. За цією величезною територією доглядає понад 8 тисяч працівників – заліснюють, заготовляють і переробляють...
Аналіз впливу фактичних норм внесення мінеральних і органічних добрив на урожайність зернових і зернобобових культур в цілому по Україні за останні 22 роки показує на їх незначимість. Згідно даним НААНУ, фізіологічна потреба рослин для реалізації їх генетичного потенціалу становить 200-250 кг/га діючої...
Світове виробництво Виробництво ярої пшениці та ячменю зосереджено в основних регіонах - США, Канада, Австралія та Океанія, Європейський Союз, СНД, Азія. В одних регіонах ці культури використовують для пересіву озимих, які не загинули після зими, в інших, де м’який клімат, замість озимої пшениці сіють...
В останні роки посіви озимої пшениці, внаслідок несприятливих гідротермічних умов осінньо-зимового періоду, часто зріджуються або гинуть. В Україні значна загибель цих посівів (50-60%) спостерігається раз у 6-7 років. І щоб не зменшити валові збори продовольчого зерна, потрібно звернути увагу на...
Кукурудза – одна з найпоширеніших культур у світовому рослинництві, посідає третє місце після пшениці та рису. На планеті для продовольчих потреб використовується приблизно 20% її зерна, для технічних – 15-20%, на корм худобі – 60-65%. В Україні кукурудза є найважливішою кормовою культурою. За її...
За вимогами сучасних технологій вирощування сільгоспкультур, сівба будь-якої культури є недопустимою без передпосівної обробки насіння спеціальними протруйниками. Ринок засобів захисту рослин пропонує десятки найменувань препаратів, які тією чи іншою мірою вирішують проблему захисту проростків і сходів...
С вітове валове виробництво картоплі (2012 р.) становить 368 ,4 млн т при середній урожайності 19,1 т/га. Україна посідає 4 місце в світі за обсягами валового збор у картоплі, а за урожайністю – лише 87 місце. Валовий збір картоплі, наприклад у 2013 р., становив 21,5 млн т при врожайності бульб 15,8...
Введення до сівозміни льону олійного може бути альтернативою соняшнику, який нині став предметом серйозних зловживань з боку виробників. Льон демонструє не меншу прибутковість і перевершує соняшник за низкою показників. У світовому землеробстві льон відносять до найстародавніших агрокультур. Сьогодні...
Будь-яка інформація щодо виробництва гірчиці починається з повідомлення про значне зростання попиту на її насіння. Але його забезпечення не завжди відбувається в повній мірі. Пов’язано це, насамперед, зі значним коливанням урожайності культури під впливом як природних, так і антропогенних факторів....
Нарешті ми дочекалися весни, і незважаючи на ситуацію в країні, хлібороби відповідально розпочали весняно-польові роботи, щоб ми були з хлібом. Завдання спеціалістів компанії «Сингента» – допомогти аграріям ефективно і надійно захистити посіви від шкідливих організмів. Температурні умови минулої зими...
Нині один із суттєвих чинників, який регулює урожайність сільськогосподарських культур, - погодні умови. І це стосується не лише кількості продуктивної вологи і тривалості фотоперіоду. На жаль, сьогодні погодні умови перестали стримувати розвиток захворювань. Останні зими, навпаки, можна...
Інформацію для ведення та розвитку аграрного зернового бізнесу, можливість ознайомитися з новими технологіями і розібратися в тонкощах вибору обладнання отримали учасники конференції «Зберігання, транспортування і логістика зерна», організованої консалтинговою компанією «АгроІнсайтекс». Організатори...
Для максимальної реалізації потенціалу кожної рослини її треба забезпечити всіма чинниками життя в оптимальній кількості. Світло і тепло - космічні чинники, а вода, повітря й живлення - земні. Однак це ще не все, що потрібно для повного успіху: важливо також усунути чинники, які обмежують урожай, тобто...
Станом на 18 квітня 2014 р. із посіяних 7,8 млн га озимих зернових культур в доброму та задовільному стані знаходяться 7,3 млн га (94%), у слабкому та зрідженому стані – 0,4 млн га (5%), загинуло – 81,2 тис. га (1%). Озимий ріпак: в доброму стані – 571,4 тис. га (60%), в задовільному – 285,9 тис. га...
За оперативними даними посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур при прогнозі 2630 тис. га проведений на площі 2549 тис. га (97%) в тому числі ячменю – 1942 тис. га (96%), гороху – 189 тис. га (98%), пшениці – 157 тис. га (100%) та вівса – 249 тис. га (98%). Господарства 17 областей завершили...
Україна може зміцнити свої позиції на світових ринках, якщо активно займеться органічним землеробством. Це дозволить їй виробляти здорову їжу, попит на яку особливо високий у багатих країнах. Ця думка висловлювалася ще на початку 90-х років минулого століття. Вона не втратила своєї актуальності й...
22 лютого 2005 року для науково обґрунтованого підходу до селекційного процесу виведення й вдосконалення сортів сої в Україні засновано ТОВ «Науково-дослідний інститут сої» www.ndisoya.com.ua (код у Державному реєстрі – 663). Головна мета науково-селекційної роботи інституту – створення нових сортів...
Все більшої популярності в Україні набирає вирощування сої. Цьогорічний зібраний урожай є рекордним для України, хоча ще на початку сезону, через погодний фактор, були побоювання щодо зниження валового збору та якості зібраних бобів. Проте все пройшло краще, ніж прогнозувалося. Світовий ринок сої Не...
В Україні , на жаль, триває тенденція скорочення переробних потужностей у цукровій галузі. За даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор», з початку сезону до кінця грудня перероблено 8, 93 млн. тонн цукрових буряків, з яких вироблено 11 92 тис. тонн цукру. Для порівняння , в 2012...
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше