У містечку Косів на Івано-Франківщині з легкої руки екологів відбувся семінар «Біологічна безпека в Україні», де людям розказали про переваги натурального харчування. Разом із зимою до нас постукала і пора авітамінозу - накопичені організмом упродовж літа запаси вітамінів та інших корисних речовин потроху вичерпуються, і ми все частіше почуваємося в'ялими, сонливими або й просто втомленими з самісінького ранку. Та не треба поспішати до лікарів, аби визначити причину і рецепт порятунку: всім і так зрозуміло - варто споживати більше овочів і фруктів. Але питання в тому, де сьогодні - при нашому розмаїтті фруктово-овочевої продукції на ринках і в супермаркетах - знайти справді якісні яблука-груші, насичені корисними вітамінами, а не вбивчими нітратами-пестицидами? Представники громадської організації «Зелене досьє» стверджують: треба споживати натуральну продукцію, вироблену вітчизняними виробниками! Вам «Котигорошка» чи «Говерлу»? Прикарпаття, куди журналістів з усієї України запросили екологи, від решти регіонів відрізняється відносною віддаленістю від центру, а значить - тамтешній народ мусить виживати (надто - за умов нинішньої економічної кризи!), розраховуючи здебільшого на власні сили, а не на чиєсь міцне плече, субсидії чи інвестиції. Що гуцули, слід зазначити, й ро***ть. Причому досить вдало. «Екологи всього світу, стурбовані глобальним потеплінням, - зазначає один з організаторів зібрання, президент «Зеленого досьє» Тамара Малькова, - давно ведуть мову про те, що треба налагодити виробництво екологічно чистих продуктів харчування, при цьому максимально зменшивши навантаження на оточуюче середовище». У містечку Косів та інших населених пунктах Івано-Франківщини, як змогли переконатися учасники семінару, саме цим і займаються. Бджолярі, розводячи бджіл (спеціальної карпатської породи - дуже витривалих і працьовитих!) високо у горах, пропонують споживачам запашний цілющий мед, який здавна вважається чи не найкориснішим для людського організму продуктом природного походження. Отож місцевий підприємець Василь Данилюк, який представляє Асоціацію виробників органічного фермерства у Косівському районі («Біолан-Україна»), переконує, що взимку підтримувати свій імунітет завдяки таким природним солодким ласощам - найкращі ліки від будь-якого захворювання. Надто якщо ви полю***єте перший мед, зібраний із різнотрав'я. Погоджується з ним і заступник голови місцевого товариства пасічників Остап Тицик. А Галина Стовп'юк, заступник директора ТОВ «Галка-Карпати», яка продемонструвала журналістам продукцію підприємства, зазначає, що корисними будуть і фіточаї з трав, зібраних прямісінько на схилах карпатських гір. Причому виробники пропонують палітру цих напоїв на будь-який смак: і для дорослих (трав'яні збори з кількох складників), і для дітей («Котигорошко», «Попелюшка», «Немовлятко» й інші). Є подарункові спеціальні чаї - «Говерла», «Верховина», «Червона рута». До їх складу входять найкорисніші, на думку місцевих мешканців, рослини (дію цих трав тамтешній люд упродовж років перевіряє на власному здоров'ї). Найпопулярніші серед них - чорниця (цю смачну ягоду місцеві мешканці називають афенами), суниці, чабрець, м'ята, меліса, ромашка й багато інших. Одні травлення поліпшують, інші, якщо вживати їх регулярно, стежать за вашим самопочуттям, «підживлюючи» захисні сили організму, треті стануть у нагоді, якщо ви не розминетеся із вірусами застуди... Так що інформацію цю, як на мене, особливо взимку, таки варто взяти на озброєння. Перші кроки у столиці... Проте така продукція жителям багатьох великих міст України не надто доступна: місцевим виробникам дуже важко вийти не те що на закордонний - на вітчизняний ринок! Саме тому й досі справедливою залишається відома фраза про порятунок потопаючих. Чи не тому прихильниця здорового способу життя Вікторія Ле Хак, щоразу розшукуючи корисні для шлунку продукти харчування (без нітратів, пестицидів й решти шкідливих речовин), врешті-решт зважилася відкрити... власний магазин. Тут вам і крупи різноманітні, й хлібці, й овочі, і паштети із рослинних білків, але без уже звичної для українців генетично-модифікованої сої! І мед без шкідливих домішок і цукрового сиропу, і справжні соки, а не суміш води і спеціального порошку, й фіточаї. Єдина заковика: якщо на більшість товарів ціни досить демократичні (не вищі, аніж у наших супермаркетах), то крупи й овочі набагато дорожчі. «Це - нормальна світова практика, - роз'яснює продавець.- Адже натуральні продукти цінуються більше, аніж нафаршировані шкідливими речовинами, так що покупців у нас не бракує...» Та якщо в Україні подібний магазин поки що єдиний, приміром, столиця Франції Париж має кілька торгових мереж. І кожна з них нараховує не менше кількох десятків таких торгових точок. Екологи сподіваються, що українські виробники та потенційні прихильники здорового харчування візьмуться до створення мережі спеціальних магазинів, де будь-якої пори року можна буде купити корисні організму харчові продукти. А поки що, як з'ясувалося, навіть до цього магазину потрапили далеко не всі потенційні вітчизняні виробники біопродукції. Немає серед них і івано-франківців, котрі не тільки виро***ють екологічно чисту продукцію, а й показали її журналістам на спеціально облаштованій виставці та дозволили скуштувати і смачного меду, і грибів, зібраних у місцевості, де немає радіації, й кілька видів швейцарського сиру, який виготовляють у селі Нижнє Селище (місцеві підприємці вчилися у самих швейцарців і тепер працюють на найсучаснішому обладнанні), і чаєм смачним напоїли. Дивилася на все це багатство (люди просто працюють, не думаючи про підступну економічну кризу!) і усвідомлювала: рецепт виживання України насправді надзвичайно простий - урядові варто було б більше дбати саме про таких роботящих людей, допомагаючи власному виробникові не лише випускати свою продукцію, а й поставляти її на ринок. І тоді з будь-якою кризою ми легко впораємося!
Валерія КАЛИНОВСЬКА Фото автора