17 Міжнародний конгрес бджолярських організацій «Апіславії», який нещодавно відбувся у Києві, став яскравою подією. У переповненій залі Київської філармонії зібралися самовіддано закохані у свою справу люди, ті, для кого професія стала хобі на все життя. Мистецтво та важкий труд Відомо, що бджільництво – одна із небагатьох галузей, яка мужньо витримала болюче входження сільського господарства України у систему ринкової економіки. Пасічники жартують, що такою витривалістю завдячують постійному вживанню своєї продукції, отож і вистачає здоров’я спокійно пережити усі негаразди. Не зважаючи на...
ДокладнішеСтабільне забезпечення економіки енергоресурсами – одна з основних проблем, від вирішення якої залежить економічне зростання країни. Підвищення цін на нафту і газ значно вплинуло на економіку країн - імпортерів енергоносіїв, до яких належить і Україна. Початок статті читайте в №№ 25, 26. Для виробництва біоетанолу будуть створені: - гібриди цукрового буряку з урожайністю вище 50 т/га і вмістом цукрів у коренеплодах 17-18%, гібриди надцукрової кукурудзи з урожайністю 10-12 т/га і вмістом цукрів у зерні технічної стиглості 8-12%; - середньоранньостиглі та середньостиглі спеціалізовані за...
ДокладнішеПо данным Организации продовольствия и сельского хозяйства ООН (FAO), в европейских странах, и в том числе в Украине, неправильное управление сельскохозяйственными землями вызывает больше эмиссии СО2 в атмосферу, чем секвестрации углерода в сельскохозяйственных землях. Деградация мешает секвестрации Переворачивая плугом пласт земли, пахарь способствует развитию двух проблем одновременно. Во-первых, он выворачивает наружу залежи углерода, которые при реакции с атмосферным кислородом окисляются и образовывают CO2, вызывающий парниковый эффект. А во-вторых, лишает почву основной составной части...
ДокладнішеЛише постійний моніторинг стану земель сільгосппризначення дозволить виявляти угіддя, що підлягають негайному залуженню та створенню на їх основі культурних пасовищ. Дослідження Інституту землеробства УААН показали, що в Україні близько третини (10 млн. га) сільськогосподарських угідь за агрохімічними, агрофізичними характеристиками є непридатними для інтенсивного землеробства. До цих земель слід віднести і території із значним рівнем забруднення після техногенних катастроф. Цей потенціал доцільно використати для створення культурних пасовищ і сінокосів, що дасть змогу частково вирішити питання...
ДокладнішеНімецький вчений Лібіх колись сказав: “Розбазарювання родючості ґрунтів зумовлює загибель нації, а підтримання цієї родючості — її життя і багатство”. Не менше століття потрібно, аби земля накопичила всього 1% гумусу — головного чинника родючості. При цьому лише за 5 років втрати гумусу на чорноземних ґрунтах Чернігівщини сягають 0,1-0,13 відсотка. Як запобігти виснаженню та деградації земель? Як відтворити і поліпшити родючість ґрунтів? Як контролювати їх стан? Про це і не тільки розповідає директор Чернігівського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів,...
ДокладнішеУ Києві нещодавно відбулася непересічна подія, в якій взяли активну участь провідні науковці, державні та громадські діячі аграрної галузі як з України, так і, зокрема, з Німеччини, Бельгії, Італії, Ірану, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Литви, Туреччини, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови, Росії, Таджикистану. Міжнародна конференція «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Середньої Азії» - таку офіційну назву мав цей захід, організаторами якого стали Федерація органічного руху України, Мінагрополітики...
ДокладнішеМожна чимало говорити про переваги органічного виробництва у порівнянні з традиційним. Та краще виділити основні переваги для споживача і навколишнього природного середовища. Тож спробуємо розібратись… Багато хто купує органічну їжу тому, що вважає: вона краща на смак, ніж неорганічна. Адже органічні фрукти й овочі зазвичай ростуть повільніше й містять менше води, що може сприяти повнішому відчутному смаку. Більшість опитаних стверджують: якість і смак їжі важливіші за низькі ціни....
ДокладнішеЗахідноукраїнський регіональний центр фермерства і Заліщицька районна сільськогосподарська дорадча служба у Городку цього району провели науково-практичний семінар "Досягнення науки та передового досвіду в галузі овочівництва..." На семінар запросили власників особистих селянських господарств, фермерів та сільських голів тих сіл Наддністрянського краю, де вирощують ці овочі. Про роль та завдання місцевих рад у підвищенні дохідності селянських господарств вів мову голова Заліщицької райради Володимир Чухрій. Він зазначив, що сьогодні кооператив „Ратай", який очолює Ігор Марусяк - демонстраційне...
ДокладнішеІнтеграція. Як відомо, сучасна Україна входить до п'ятірки лідерів з виробництва меду та інших продуктів бджільництва. 500 тисяч пасічників отримують на своїх угіддях до 70 тисяч тонн меду щорічно. Схоже, у пошуках ринків збуту Україна може «підсолодити» життя багатьох держав. ІСТОРІЯ БДЖІЛЬНИЦТВА. Вона сягає своїм корінням сивої давнини. На території Русі бортництво, а пізніше – бджільництво – як промисел простежується з 10 століття нашої ери. Цьому виду діяльності сприяли й природні кліматичні умови на наших землях, достаток медоносів у лісових масивах, луках і степах, саме тому бджільництвом у...
ДокладнішеНебезпека. Недостатність фінансування радіологічних служб створює проблеми для майбутніх поколінь. 28 лютого відбулася нарада-семінар «Підсумки роботи радіологічних служб Мінагрополітики України за 2006 рік. Проблеми і перспективи». Захід проходив з участю представників державних установ, начальних закладів, науково-дослідних інститутів, причетних до розв'язання проблеми забруднення земель після катастрофи на ЧАЕС: Національної комісії з радіаційного захисту населення України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської...
Докладніше