Те, що ґрунт завжди насичений різного роду мікроорганізмами, відомо всім. Однак далеко не всі знають, що в ньому на площі в 1 га і товщиною 30 см міститься від 1,5 до 40 т біомаси. Іншими словами, цією безліччю мікроорганізмів можна завантажити цілу колону вантажівок. Як встановили вчені, лише на 1 см2...
Пригадую, моя тітка весь час тримала курей, гусей і качок – поруч бо річка, Південний Буг. А от проблеми виникали у дядька, бо корми для птиці саме йому доводилося заготовлювати: виписувати в колгоспі чи купувати зерно на базарі, молоти у млину, думати про вітамінні добавки (траву, моркву,...
Як заготовити сінаж? Сінаж, як відомо,- це консервований у герметичних умовах корм, виготовлений із трав, пров’ялених до вологості 50-55%. Сировиною для нього слугують трави природних сінокосів і посівні культури, в...
Освоєння системи цілорічної однотипної годівлі ВРХ вимагає створення стабільної кормової бази на основі консервованих об’ємистих кормів і обмеженого використання зелених кормів у літній період. Це центральний ланцюг у системі годівлі дійного стада при інтенсивній технології. Тому зелені...
Тепличні господарства України готуються до закінчення сезону. Ось-ось і ми їстимемо томати і огірки, вирощені у відкритому ґрунті. До того ж, за значно нижчими цінами. Бо хоча нас і задовольняє якість українських тепличних овочів, та ціни, м'яко кажучи, не радують. Ще...
Відомо, що хмелеві шишки – найбільш оригінальна й незамінна рослинна сировина для виготовлення різних ґатунків пива. Хміль звичайний (Humulus lupulus L.) в умовах помірного клімату України добре росте у зоні Полісся та Лісостепу, де за тривалий час вирощування цієї технічної культури сформувалися...
Використання бактеріальних препаратів на основі азотфіксувальних мікроорганізмів – перспективний напрям у агровиробництві. Інтродуковані у кореневу зону рослин діазотрофи збагачують ґрунт біологічним азотом, поліпшують азотне живлення рослин, продукують рістрегулювальні речовини, а також...
В останні дні квітня в Україні працювала місія з моніторингу застосування Правил Схем сортової сертифікації насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Уповноважені експерти місії Іра Матюшке та Джері Холл зустрілися з...
У Поліссі та Західному регіоні соя є новою культурою. Ще в 2001 р. тут її висівали на невеликих площах лише в Чернігівській, Житомирській, Львівській областях. За останні 10 років посіви культури розширили всі області цього регіону, крім Закарпаття (через обмеженість земельних ресурсів). За площею...
Співробітниками ІСМАВ НААН проведені дослідження, результати яких свідчать про відсутність бульбочкових бактерій сої в ґрунтах багатьох регіонів, де раніше цю сільгоспкультуру не вирощували. Тому впровадження її в агроценози країни повинно супроводжуватися застосуванням біопрепаратів на основі...
Чимало наших читачів, дізнавшись, що вперше за роки незалежності прийнято Концепцію розвитку мікрозрошення в Україні до 2020 року (стаття «Краплинне зрошення порятує землян», №15 за 23-29 квітня), просять більш розширено зупинитись на її головних аспектах, у т.ч. деталізувати: що це дасть їм...
Горох – основна зернова бобова культура в Україні. У зерновому балансі значна роль належить виробництву зернобобових культур, і, зокрема, найпоширенішій з них – гороху. Його вирощування має стратегічно важливе значення, бо саме горох є джерелом цінного рослинного білка. ...
Для вирощування сої зона Степу має родючі чорноземні ґрунти, сприятливий тепловий режим, тривалий вегетаційний період, але недостатнє і нестійке вологозабезпечення по роках у період формування її урожаю. Тут соя надійно дозріває, але часто піддається впливу посух, суховіїв та пилових бур. Торік у...
«Нас, жителів Землі, можна порівняти з пасажирами корабля, яким дано певний запас води. Але пасажири судна можуть розраховувати, що, у випадку нестачі води, якийсь корабель допоможе їм, тоді як ми у Всесвіті одинокі з нашим невеликим запасом води, необхідної для життя»....
Ученими Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН обґрунтовано соєвий пояс, основу якого складає зона Лісостепу. Це, як правило, райони з родючими ґрунтами, достатнім тепловим режимом і вологозабезпеченням, де соя формує високу урожайність і надійно дозріває. Тепер у соєвому поясі...
Хід польових робіт Ранні зернові культури при прогнозі 4,0 млн га посіяні на площі 3,4 млн га (86% прогнозу), з них господарствами Херсонської області посіяно 239,5 тис. га (86% прогнозу), Запорізької – 287 тис. га (92%), Черкаської – 115 тис. га (85%), Львівської –...
Зерновий клин України в останні роки складає 15,0 - 15,5 млн га, або 55 - 57 % у структурі посівних площ, з них під ярі зернові культури щорічно відводиться 7,0-7,5 млн га. Структура зернового клину під урожай 2012 р. буде скорегована залежно від стану перезимівлі озимих культур, але вже на даний...
Закінчення. Початок статті читайте, будь ласка, в № 10, 12 нашої газети. Добрі результати показали сумішки з пелюшкою при випробуванні в зеленому конвеєрі. Так, в сумішах з житом ярим сорту Веснянка (посів 20.IV, використання 23.VI-5.VII) врожайність становила 124-240 ц/га зеленої маси (23-42 ц/га...