Хліби вирощують, мріючи про майбутній добірний врожай. Якщо не так, тоді навіщо зерно кидати в ґрунт? А щоб лани щедро заколосились навесні, нині варто подбати про боротьбу з ворогами озимих. На посівах зернових небезпечним шкідником залишається хлібний турун (хлібна жужелиця). Восени тривалість...
Україна на кожному кроці декларує свої амбітні плани нагодувати світ, обіцяючи вдвічі збільшити виробництво зернових. Усюди хвалимося своїми чорноземами, площі яких у 40 разів більше, ніж, скажімо, в Німеччині. А от коли заходить мова про урожайність, ми, наче той страус, ховаємо голову в пісок. Бо...
Сто років тому в Україні, яка входила тоді до складу Російської імперії, житом засівалося 12 млн. га землі. Сьогодні ж площа посівів цієї важливої агрокультури не дотягує в нашій державі й до 300 тис. гектарів. Фахівці стверджують: жито зазнає утисків несправедливо. «Жертва революції» Наступ на жито в...
В процесі селекції, насінництва та виробництва сільськогосподарських культур дуже важливо зберігати генетичну чистоту сортів, ліній та гібридів. Причинами нестабільності генетичних систем при репродукції сільгоспрослин можуть бути перезапилення, мутації, механічне засмічення, прояв окремих ознак при...
Багаторічна робота вчених-генетиків і селекціонерів - з об’єднання спадкових ознак пшениці та жита й виділення біотипів з високою продуктивністю, адаптивністю і якістю зерна - привела до створення тритикале. Для тритикале властиве унікальне поєднання кращих господарсько-біологічних ознак пшениці та...
Пиво, виготовлене без натуральних складників, знищує не лише наші шлунки, а й галузь хмелярства. У Інституті сільського господарства Полісся НААН, що в Житомирі, зразки пива з українського ринку дослідили саме на вміст натуральних складників. І у відомих брендах (окрім «Оболоні») не знайшли ні солоду,...
Раніше ми засівали цукровим буряком у чотири рази більші площі, натомість збирали з гектара вдвічі менше. Тоді така диспропорція не обтяжувала, бо й паливо, й людські ресурси були більш доступні. Сьогодні ситуація докорінно змінилася. Бензин із соляркою подорожчали на порядки. Полоти вручну буряки...
Міжнародна агропромислова виставка-ярмарок «Агро-2012» привертає все більше і більше уваги вітчизняних і зарубіжних учасників. Компанія «БТУ-Центр» (м. Ладижин) щороку приймає участь у її роботі як український виробник мікробних біопрепаратів для потреб сільського господарства. Ось і у цьому році в...
Початок статті читайте в №29 нашої газети. Обробіток ґрунту під озимі Вибір способу основного обробітку під сівбу озимини залежить від ґрунтово-кліматичних умов регіону, попередників, забур’яненості, ступеня окультурення ґрунту, наявності відповідних агрегатів у господарствах, стану кожного поля....
Кажуть, хто не ризикує, той не п ’ є шампанського. Чернігівський винахідник Іван Ступа пропонує підприємцям прибуткове ноу-хау - переробляти ряску на пальне. Учень Малої академії наук, випускник військового ліцею створив для цього навіть спеціальний апарат. Дослідивши властивості ряски, Іван дійшов...
Відомо, що частка азоту в повітрі перевищує 78%. Відтак, над поверхнею кожного гектара землі його міститься близько 80 тис. тонн. Маючи довкола себе таку кількість «атмосферного добрива», рослини, проте, не здатні самостійно засвоїти і використати його. Допомогти їм у цьому можуть азотфіксувальні...
Вирощувати чорниці або, як іще називають гуцули, афини взявся на промисловій основі В іктор Дитинко із села Оболоня Долинського району на Івано-Франківщині. Колишні міські жителі Віктор Дитинко та Ігор Небилович у дитинстві полюбляли збирати ягоди і продавати їх на базарі у Стрию. Вже потім доросле...
В умовах інтенсивного землеробства i формування ринку земель сільгосппризначення проблема родючості ґрунтів стоїть дуже гостро. Група науковців-ґрунтознавців на чолі зі Святославом Балюком, а кадеміком НААН, доктором с.-г. наук, професором, директором ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О....
Курс області на розвиток тваринництва поставив чернігівських аграріїв перед необхідністю більшу увагу приділити кормозаготівлям. Адже це одна з головних умов економічно вигідного виробництва молока і м’яса. Ось що з цього приводу нам розповів заступник начальника Головного управління агропромислового...
Настав час разом із організаційними заходами по підготовці до сівби озимих зернових культур провести комплекс агротехнічних операцій. Найвагоміші з них - підбір попередників і сортів, підготовка ґрунту, внесення добрив, підготовка насіння. Розміщення озимих зернових культур у сівозміні Оптимальні умови...
«…Там, де спіє виноград, пишно розквітає мистецтво, поезія, красномовство і громадськість. І народи, які вирощують виноград, є піонерами прогресу, передовими носіями цивілізації…» Василь Таїров Вчені Кардіологічного центру Університету Мічигану встановили, що вживання столового винограду пацієнтами із...
Використання засобів захисту рослин на початкових етапах розвитку озимих культур має важливе значення. Пестициди дозволяють знищити шкідників, збудників захворювань та бур’яни у посівах, попередити випадання рослин із стеблестою, зберегти оптимальну густоту стояння рослин та підвищити їх зимостійкість,...
Уже декілька років поспіль весною аграрії з тривогою чекають появи сходів озимих культур. Адже осінній посів доводиться проводити в пересушений ґрунт. Бувають випадки, коли сходи «очікують» місяць – півтора. Озимина входить у зимовий період непідготовленою, недостатньо розвинутою. Проблем не поменшало...
Курс області на розвиток тваринництва поставив чернігівських аграріїв перед необхідністю більшу увагу приділити кормозаготівлям. Адже це одна з головних умов економічно вигідного виробництва молока і м’яса. Ось що з цього приводу нам розповів заступник начальника Головного управління агропромислового...
«Чужому навчайтесь і свого не цурайтесь…» Этот завет Великого Кобзаря как нельзя лучше отображает желание отечественных генетиков и селекционеров создать гибриды подсолнечника, которые бы обладали качественными показателями зарубежных гибридов и приспособленностью к условиям выращивания отечественных....
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше