Гумус (з латини - земля або ґрунт). Під цим терміном у ґрунтознавстві розуміють специфічну групу високомолекулярних темнозабарвлених речовин, які утворюються в процесі розкладу органічних решток у ґрунті. Ці сполуки синтезуються із продуктів розкладу і гниття відмерлих рослинних і тваринних тканин....
Одну з найголовніших проблем людства – продовольчу – буде розв’язано, якщо у світі площа зрошуваних земель щорічно збільшуватиметься на 0,5%....
Відійдемо від справ - вино вже в келихи налито. Хай буде славен винороб, і те вино, що їм відкрито! Під такою назвою на території Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» відбулося вже традиційне весняне свято виноробів-аматорів України...
Вчені вважають, що продовольча безпека України та світу прямо пов’язана з розвитком меліорації. «Пам’ятник меліораторам» - хтось жартома, а хтось усерйоз називає так дренажний екскаватор, що стоїть на межі Костопільського та Березнівського районів. Звели його в 1979-му,...
Степовий регіон України традиційно розглядається як несприятливий для вирощування картоплі. Незважаючи на це, тут щорічно під картоплею зайнято більше 300 тис. гектарів. Дуже жаркий і посушливий клімат півдня не дозволяє вирощувати культуру за традиційними технологіями, що використовуються у відносно...
Про новинки і досвід роботи у садівничій галузі нещодавно говорили в Умані. На 28-му Міжнародному науково-практичному семінарі «Високоінтенсивні технології – в садівництво». Його започатковано кафедрою плодівництва і виноградарства ще у 1996 році, з другого року виконання так...
І конфлікт щодо використання орендованих земельних паїв у селі Горошків Тетіївського району на Київщині, у якому по різні боки барикад, бо кожен із власною правдою, місцеві ТОВ «Горошків-Агро» і ТОВ «Агрофірма-Надія», це вкотре підтверджує. То яка правда...
Те, що ґрунт завжди насичений різного роду мікроорганізмами, відомо всім. Однак далеко не всі знають, що в ньому на площі в 1 га і товщиною 30 см міститься від 1,5 до 40 т біомаси. Іншими словами, цією безліччю мікроорганізмів можна завантажити цілу колону вантажівок. Як встановили вчені, лише на 1 см2...
Пригадую, моя тітка весь час тримала курей, гусей і качок – поруч бо річка, Південний Буг. А от проблеми виникали у дядька, бо корми для птиці саме йому доводилося заготовлювати: виписувати в колгоспі чи купувати зерно на базарі, молоти у млину, думати про вітамінні добавки (траву, моркву,...
Як заготовити сінаж? Сінаж, як відомо,- це консервований у герметичних умовах корм, виготовлений із трав, пров’ялених до вологості 50-55%. Сировиною для нього слугують трави природних сінокосів і посівні культури, в...
Освоєння системи цілорічної однотипної годівлі ВРХ вимагає створення стабільної кормової бази на основі консервованих об’ємистих кормів і обмеженого використання зелених кормів у літній період. Це центральний ланцюг у системі годівлі дійного стада при інтенсивній технології. Тому зелені...
Тепличні господарства України готуються до закінчення сезону. Ось-ось і ми їстимемо томати і огірки, вирощені у відкритому ґрунті. До того ж, за значно нижчими цінами. Бо хоча нас і задовольняє якість українських тепличних овочів, та ціни, м'яко кажучи, не радують. Ще...
Відомо, що хмелеві шишки – найбільш оригінальна й незамінна рослинна сировина для виготовлення різних ґатунків пива. Хміль звичайний (Humulus lupulus L.) в умовах помірного клімату України добре росте у зоні Полісся та Лісостепу, де за тривалий час вирощування цієї технічної культури сформувалися...
Використання бактеріальних препаратів на основі азотфіксувальних мікроорганізмів – перспективний напрям у агровиробництві. Інтродуковані у кореневу зону рослин діазотрофи збагачують ґрунт біологічним азотом, поліпшують азотне живлення рослин, продукують рістрегулювальні речовини, а також...
В останні дні квітня в Україні працювала місія з моніторингу застосування Правил Схем сортової сертифікації насіння, призначеного для міжнародної торгівлі, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Уповноважені експерти місії Іра Матюшке та Джері Холл зустрілися з...
У Поліссі та Західному регіоні соя є новою культурою. Ще в 2001 р. тут її висівали на невеликих площах лише в Чернігівській, Житомирській, Львівській областях. За останні 10 років посіви культури розширили всі області цього регіону, крім Закарпаття (через обмеженість земельних ресурсів). За площею...
Співробітниками ІСМАВ НААН проведені дослідження, результати яких свідчать про відсутність бульбочкових бактерій сої в ґрунтах багатьох регіонів, де раніше цю сільгоспкультуру не вирощували. Тому впровадження її в агроценози країни повинно супроводжуватися застосуванням біопрепаратів на основі...
Чимало наших читачів, дізнавшись, що вперше за роки незалежності прийнято Концепцію розвитку мікрозрошення в Україні до 2020 року (стаття «Краплинне зрошення порятує землян», №15 за 23-29 квітня), просять більш розширено зупинитись на її головних аспектах, у т.ч. деталізувати: що це дасть їм...
Горох – основна зернова бобова культура в Україні. У зерновому балансі значна роль належить виробництву зернобобових культур, і, зокрема, найпоширенішій з них – гороху. Його вирощування має стратегічно важливе значення, бо саме горох є джерелом цінного рослинного білка. ...
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше