Для забезпечення збільшення врожайності і якості насіння озимого ріпаку та озимих зернових варто провести весняне позакореневе підживлення рослин у фазі кущення і виходу у трубку біостимулятором «Вермистим» насамперед на площах, засіяних після оптимальних термінів....
Після занепаду середини 90-х українське хмелярство тішить виробників пива своїм поступовим відродженням. Відтак вітчизняні пивовари мають змогу доволі напувати популярним напоєм не лише громадян України, а ще й Росії, Молдови, Білорусі, ба навіть екзотичного Іраку....
Практично всі сучасні технології вирощування сільгоспкультур передбачають передпосівний обробіток насіння отрутохімікатами. Відтак щороку наша екосистема отримує тисячі тонн небезпечних, як для людей так і природи, хімічних препаратів....
Сьогодні всім зрозуміло: озима пшениця - основний хліб України. Щорічно цією культурою засівається найбільша площа орної землі - в межах 7 млн. гектарів. Ґрунтово-кліматичні умови України в цілому сприяють вирощуванню цієї культури з максимальним використанням урожайного потенціалу. Серед...
Зона рисосіяння у Єгипті зосереджена у дельті Нілу на площі понад 8 млн. гектарів. Верхньої межі продуктивності сортів традиційної селекції було досягнуто в 1987 році. Хоча в національних масштабах середня врожайність рисових чеків у 2008 склала 9,8 т/га (найвища у світі), випробування показали...
На Херсонщині, в Інституті землеробства південного регіону УААН, пройшла регіональна нарада. Зрозуміло, її присвятили цьогорічним особливостям проведення комплексу весняно-польових робіт і дотриманню науково-обґрунтованих сівозмін. ...
Херсонська область посідає провідне місце в Україні з виробництва плодоовочевої продукції. А народні бренди „херсонський кавун" і „херсонські томати" відомі й популярні далеко за межами держави. Та якщо за рівнем агротехнологій аграрії області досягли значних успіхів, то проблематичною,...
Закінчення. Початок теми в №№ 04(089), 06(091) нашої газети. У рамках науково-технічної програми „Захист рослин" науковими установами розроблено систему захисту круп'яних культур від хвороб і шкідників, рекомендовано виробництву найбільш ефективні препарати для протруєння насіння та...
Дієтичний рис. Надзвичайно важливе стратегічне значення в харчуванні людей займає рис. Він належить до найдавніших, найпоширеніших у світі високоврожайних культур світового землеробства. Більш ніж для половини населення землі рис є основним продуктом харчування. До того ж, рисова крупа, завдяки високій...
Початок теми читайте, будь ласка, в №4(089) нашої газети. Буряк на пучкову продукцію висівають під зиму або рано навесні. Норма висіву багатострокового насіння при підзимній сівбі - 16-20, а однострокового - 11 кг/гектар. Глибина загортання 1-2 сантиметри. Збирають буряк з гичкою, коли діаметр...
Його використовували в їжу з давніх часів. У ІІ-І тис. до н.е. рослину було введено в культуру (десь на островах Середземного моря), а до початку н.е. з'явилися її перші коренеплідні форми. Так, це буряк звичайний. Жителям Київській Русі він став відомим у 10-11 ст., у 16-17 ст. з'явилися його столові...
Всеукраїнський науковий інститут селекції (ВНІС) - оригінатор сортів і гібридів багатьох культур: цукрового буряку, кукурудзи, соняшнику, ярого та озимого ріпаку, сої та інших.Основними напрямками в науковій роботі інституту є розробка генетичних систем контрольованого розмноження та селекційних...
В Греції та Італії її називають «турецьким зерном», у Франції та Іспанії - «сарацинським хлібом», у Німеччині - «язичницькою буковою пшеницею». В Європі знають, що гречка прийшла зі Сходу, та звідки саме - не мають уявлення. Навіть на батьківщині її походження забули, охрестивши «грецьким зерном»,...
Ця дивовижна рослина здатна всю зиму милувати око яскравим букетом екзотичних квітів. Ніби нагадуючи, що життю потрібно радіти завжди, навіть коли за вікном тріскучі морози.Цикламен взяв свою назву від грецького „kyklas" - круглий. Мабуть, завдячуючи округлій формі клубнів. Квіти його...
На шпальтах №№42, 43 нашої газети йшлося про формування ринку генетично модифікованих організмів (ГМО). Сьогодні ми завершуємо друкувати роздуми науковців УААН.Застосування Закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих...
Чи варто допомагати природі? Вже кілька десятиліть поспіль науковці прагнуть дати відповідь на це запитання. А поки дискусії тривають, науковці активно експериментують з матінкою-природою, створюючи нові генетичні форми рослин. То ж ГМО чи органічне виробництво? Своєю точкою зору з журналістами...
Серед агрокультур лідерами за приростом площ є бавовник (з 1,6 млн. га в 2006 р. до 15,0 млн. га в 2007 р., що складає 13% світової площі під біотехнологічними культурами), кукурудза (з 25 до 35 млн. га, або 25%), ріпак (з 0,7 до 5,5 млн. га, або 5%). Для найпоширенішої ГМ-рослини - сої - площа...
В Чернівцях відбулась Європейська фітосанітарна конференція по картоплі та інших продовольчих культурах. Представники фітосанітарних служб 30-ти країн світу ділились досвідом методів і методик виявлення та боротьби з карантинними шкідливими організмами. Актуальність тематики Європейська фітосанітарна...
Ще кілька століть тому український класик надихав чужого научатися і свого не цуратися. Ось і сьогодні їдуть українські аграрії за передовим досвідом до заморських країн. Про візит групи українських бізнесменів до США вам розповідає директор асоціації «Теплиці України» Олександр Томляк. - Олександре...
Лохина (Vaccinium coviulianum L.), завдяки смаковим і лікувальним властивостям плодів та листя, все більше привертає увагу спеціалістів як перспективна ягідна культура. ЇЇ здатність рости на кислих заболочених ґрунтах, не придатних для вирощування інших сільгоспкультур, робить цю рослину привабливою...